Вреди и ползи от спорта на свеж въздух през зимата

Начало » Външен вид » Упражнения » Вреди и ползи от спорта на свеж въздух през зимата

Вреди и ползи от спорта на свеж въздух през зиматаНавярно ви е направило впечатление, че в последните години има все повече хора спортуващи не само във фитнес залите, но и в парка. Мнозина, обаче, се страхуват, че настъпването на по-хладните есенни дни би нанесло вреда на здравословното им състояние и за това спортуват на вън само през пролетта и лятото. А вие от кои сте? Притеснявате ли се как да се облечете, как да излезете за сутрешния си крос в дъжда?

4 факта за спорта на свеж въздух

– Ползата от разходките на свеж въздух е доказана както от науката, така и от практиката. Физическото натоварване на свеж въздух е по-ефективно, тъй като организмът гори повече калории, защото за разлика от фитнес залата, влияние оказват и съпротивлението на вятъра и смяната на повърхностите, по които човек бяга, кара колело или се разхожда.
– Физическата активност на свеж въздух подобрява краткосрочната памет.
– Обогатената на кислород кръв пренася по-бързо полезните вещества и изхвърля вече обработените. Подобрява се процесът на отделяне на серотонин и ендорфин в организма.
– Редовните физически упражнения сред природата могат да намалят психическите разстройства и стреса, тъй като в такива условия се намаля хормонът на стреса кортизон в организма.

4 лъжливи опасения от спорта на открито през зимата

– „Как ще изляза да тренирам на дъжда/снега?“

Тренировката в студеното време е нещо, което изкарва много хора от зоната им на комфорт. Но когато човек започне да го прави постоянно, това започва да му харесва. Необходимо е само да се сдобиете с правилния спортен екип, включващ задължително качествено непромокаемо яке, благодарение на което няма да се намокрите до кости.

– „Ще замръзна!“

И още веднъж – няма да замръзнете, ако сте правилно облечени!

При температури от 5 до 10 градуса ви е необходим долен базов слой дрехи, състоящ се от блуза с дълъг ръкав и клин или спортно долнище, както и терморегулиращ горен слой, състоящ се от подходяща спортна горница.

При температури от 1 до 5 градуса към базовия долен слой дрехи трябва да добавите леко яке и аксесоари, като леки ръкавици и лента за главата, която да предпазва ушите ви.

При температура от -5 до -1 градуса долният базов слой вече трябва да се състои от термобельо и плътен клин, горния терморегулиращ слой – от ватирана спортна горница, яке, ръкавици и шапка.

При температури от -15 до -6 градуса (които при нас са много, много рядко срещано явление) е добре към горните елементи да добавите дебело яке и шал около врата.

– „Ако започна да спортувам с детето, то няма да ме остави да си свърша с тренировката.“

Малките деца, които още не ходят, по правило си стоят в количките. Що се отнася до по-големите деца, те с удоволствие повтарят движенията на упражненията, а и обичат да тичат. Така че не използвайте децата си за оправдание!

– „Мога да отделям време за спорт само вечер, а зимно време вечер в парка е тъмно.“

Градските управи започнаха да обръщат все повече внимание на осветеността на парковете през нощта, така че вече на много места алеите са много добре осветени и не е проблем да се спортува и вечер. Разбира се, ако искате, можете да се сдобиете със специален фенер, който да осветява пътя ви по време на зимната ви тренировка.