Празнична подредба на масата

Начало » За дома » Украса » Празнична подредба на масата

Празнична подредба на масатаДа се научите да подреждате празничната маса не е никак трудно. Красиво подредената трапеза е възможност да блеснете пред гостите със своите умения, вкус, въображение и находчивост. Дори и за новогодишната вечеря, например, можете да украсите масата с цветя, като символ на вечната пролет в живота ви.  Много хубаво изглеждат малки декоративни букетчета поставени до всеки прибор. Като допълнение към тях прибавете не сложна композиция от салфетки и панделки. Но все пак, не се престаравайте!
Оформлението на новогодишната маса трябва да е оригинално, но и трябва да създава уют и празнично настроение. Можете да оживите украсата със свежи елхови клонки, свещи и красиво сгънати салфетки. Преди всичко, трябва внимателно да обмислите оформлението в средната част на масата, като имате в предвид, че там трябва да остане място за различни хапки и мезета.
Празнична подредба на масата
Стил
Желателно е подредбата на масата да е издържана в един стил. В центъра можете да поставите купа с плодове и съдчетата за пипер, горчица, оцет, олио. Добре ще е, ако поставите на няколко места, малки солнички (например, на всеки двама гости по една). Близо до центъра поставете студените закуски. Вината и другите напитките, подредете на различни места в близост до центъра по средната линия на масата. На равно разстояние една от друга сложете големи и малки чинии – техният брой зависи от броя на гостите. Най-важното в сервирането е да създадете на гостите си максимално удобство с подредената от вас маса.
Празнична подредба на масата Всички вина, с изключение на шампанското, се поставят вече отворени на масата. Предварително охладеното шампанско се отваря пред този ваш гост, от който мислите да започнете да разливате питието.
Най-добре е, ако таблата с хляба е поставена на отделна сервизна масичка, за да можете да обслужвате гостите, както е прието.

Съдове
За празнична подредба на масата е най-добре да използвате сервизи. За всеки гост или член на семейството, сложете малка плитка чиния, върху нея – трапезна чиния, а в ляво – чинийка за хляб. От дясната страна сложете ножа (с острата страна към чинията), а в ляво – вилицата (с вдлъбнат страна нагоре). Пред всяка чиния в полукръг се нареждат чашите, в следния ред от дясно на ляво: чаша за безалкохолни напитки, чаша за шампанско, за червено вино, за бяло вино, за спиртни напитки (водка, ракия, ликьор).
Празнична подредба на масата
Покривка за маса
Това е основата на подредбата, нейното начало. Можете да се придържате към класически вид на празничната ви трапеза, като постелите бяла ленена покривка. Но може и да оживите облика на масата, като използвате за основа едноцветна, например зелена или червена покривка, върху която да постелите по-малка пъстра покривчица от същата материя. Можете да украсите едноцветната покривка с гирлянди или цветя.
Не забравяйте за единството на композицията. Добри помощници в това отношение може да ви бъдат салфетките, които ще поставите под всеки прибор.
Празнична подредба на масата
Салфетки
Можете да използвате както салфетки, които да са в тон с покривката, така и такива, които да са в контраст с нея. За празничната трапеза е задължително да използвате салфетки от плат, които да декорирате според желанията и възможностите си, като използвате специални рингове, панделки, мъниста и т.н.
Празнична подредба на масата
Свещи
За предпочитане е да не използвате ароматни свещи. Най-добре е да купите дълги свещи, които да са в тон с покривката и салфетките, и да ги поставите във високите свещници. Ако има място, обаче, поставете в центъра на масата стъклена купа с вода, посипете я със златни звездички и поставете в нея множество плаващи свещ..