Живот в стил рококо

Начало » За дома » Интериор » Живот в стил рококо

rokokoХарактерни за стила рококо са митичните мотиви и еротичните сюжети. Лекият изящен интериор се отличава с композиционна асиметрия, пропита с духа на интимността и създадена, за да осигури максимален комфорт.

Мебелите
Епохата, в която се е появил стилът рококо (първата половина на 18-ти век), се характеризира с безгрижния живот във френския кралски двор, което е допринесло за появата на елегантните и фриволни елементи в мебелировката. По това време се появяват тоалетните масички с огледало, с множество чекмедженца и тайници, в които дамите да съхраняват своите тайни. Раждат се новите форми на меката мебел: канапето (диван, под формата на няколко свързани кресла), шезлонга, дълбоките меки кресла. Всички те са създадени, след като дамските тоалети стават особено пищни и обемни. Отчитайки това майсторите започват да творят мебели, които да позволяват на представителките на нежния пол да се чувстват удобно и комфортно в тях.
От майсторите-мебелисти от епохата рококо не може да не споменем Томас Чипендейл, чиито произведения са съчетание на класическия стил рококо с готически и китайски мотиви. Мебелите му от полиран махагон са с извити форми, напомнящи силуета на цигулка или висока ваза, украсени са с ажурни дърворезби и се крепят на крака с формата на животински лапи.

Мотиви в интериора
Благодарение на стила рококо се появява стремежът към единност и хармония на различните елементи в интериора: ъглите на стаите са заоблени, подобно на мебелите, огледалата и свещниците са позлатени и се съчетават изящно с блестящите метални украшения… Към това се добавят и нежните пастелни нюанси на розовото, светло синьото, бежово, бледо зеленото, както и комбинацията от бяло и злато.
Пространствата се изменят визуално с помощта на паравани, напомнящи театрални декори с изображения на цветя, пагоди и пасторални картини от ежедневието. Интериорът е изпълнен с гоблени и картини, чиито основни персонажи са митичните богове и създания (главно Венера, Диана, Аполон, нимфи и купидони).
Един от основните компоненти в интериора на рококо е разкошното огледало в позлатена рамка, разположено над мраморна камина, на чиято горна част са подредени всевъзможни порцеланови статуетки, часовници, свещници, лакирани кутии и други дребни украшения.     Друга особеност на стила рококо е подредбата на мебелите в определени групи (маса, диван и няколко стола), по принципите на асиметричността, като по този начин се създават своеобразни “точки за комуникация”.

Стилизация-импровизация
Ако площта на жилището ви не ви позволява обзавеждане изцяло в стил рококо, то тогава се ограничете само до няколко щрихи. Например, боядисайте стените в светли, пастелни цветове или “разширете” пространство, като използвате огледала и осветление.
Мебели трябва да са с меки, плавни форми с изящно извити крака; добре ще е, ако масата е с мраморен плот. Не забравяйте за скулптурите и гоблените, изобразяващи митични или пасторални сюжети, както и за големите (за пода) и миниатюрни изрисувани вази.
Текстилът трябва да е в един цветен тон: покривките и пердета (свободно падащи към пода), както и тапицерията на мебелите. Предпочитаните десени са на малки цветя на блед, светъл фон.
Създавайки своя интериор в стил рококо, не забравяйте, че това е стилът на лекотата и изяществото, на умението да се радваш на живота и на неговите творения.