Eсенни идеи за подредба на масата

Няма нищо по-красиво от естествени цветове. Погледнете към есенни листа и плодове – те могат да ви помогнат да изберете правилно цветовата гама за подредба на вашата маса през този сезон.

За да украсите празничната трапеза, направете композиция от даровете на природата: на дървена дъска подредете различни по големина свещи, клонки и сушени плодове. Украсете мястото на всеки гост със салфетка, завързана с кадифена панделка, под която елегантно е поставено красиво есенно листо.

Приковете вниманието на вашите гости с оригинални свещници, които сте си направили сами. Необходими са ви няколко малки декоративни тикви, кленови листа и високи свещи. Настъпили вечерта – романтична атмосфера на вашия празник е гарантирана.

Изчистените стъклени съдове са идеално поле за експерименти. Гостите ви няма как да не оценят въображението ви, ако под всяка прозрачна чиния сложите есенни клонки или листа (между другото, в зависимост от повода под чиниите може да поставите розови листенца, дребни цветчета или хартиени фигурки).

Клонки и листа можете да поставите и във високи прозрачни вази или чаши. Тъй като, подобна украса е особено издържлива тя може да послужи за украса не само на вашата празнична есенна маса, но и на всяка открита повърхност в дома ви.

Друга оригинална идея за украса на масата с есенни листа е пресъздаването на красив есенен мотив по покривката. Тъй като шиенето или бродирането на подобен мотив би ви отнел много време, можете бързо и лесно да подредите върху плътна бяла покривка красиви разноцветни листа, които да покриете с прозрачна тъкан (тюл, органза).

За да придадете есенна атмосфера на вашия празник, може да използвате и големи кленови листа, изрязани от цветен филц. Освен това, те ще са и практични поставки за топлите блюда.

Ярките цветове на есента изглеждат най-добре на неутрален фон. При сервиране на масата изберете бели или пастелни салфетки и покривки, а за букетите – прозрачни, бели или черни вази. Идеален фон са и естествените дървени повърхности.