DRY MARTINI COCKTAIL (Драй Мартини коктейл)

Начало » Хранене & Рецепти » Коктейли » DRY MARTINI COCKTAIL (Драй Мартини коктейл)

dry-martini-cocktailСЪСТАВКИ:
15 мл. – сух вермут
70 мл. – джин (сух)
Като опция:
2 даша (4-5 капки) – ориндж битерс
ЧАША: мартини
УКРАСА: маслинки
Начин на приготвяне: В широка чаша или цилиндрична кана наливаме напитките по рецепта, добавяме 4-5 кубчета лед, разбъркваме плавно за десетина секунди и прецеждаме в предварително изстудената чаша.

КОМЕНТАР: Това е оригиналния метод за приготвяне на този коктейл всичко останало не е „Драй Мартини”. Пропорциите все още се коментират от специалистите, но все пак е и въпрос на личен вкус. Това е възможно най-оптимизираната рецепта, колкото и странно да ни се струва.

ИСТОРИЯ НА КОКТЕЙЛА: Историята на легендарния коктейл „Мартини” започва в края на 80-те години на 19 век. Напитката която слага начало на легендата е “Martinez” – един стар сладък коктейл приготвян от  2 части – сладък вермут, 1 част – подсладен джин „Олд Том”-, две-три капки ликьор мараскино и една капка битер всичко това разбито в шейкър.
Бащата на “Martinez” е не кой да е, а „Професора” – Джефри Томас – легендарния барман, който тогава работел в „Occidental Hotel” в Сан Франциско. Той приготвял коктейла за да сгрее свой клиент, който всяка сутрин пътувал с ферибот до град Мартинес (тогава столица на щата Калифорния). Така крайната дестинация на пътуването дала името на тази култова напитка.
Мартинито минава дълъг път до своя съвременен вид. През 1906 год. Луис Макенстром публикува своя рецепта на “Dry Martini Cocktail”  в която участват кюрасо и ориндж битерс, но вече джина и вермута са сухи. От компанията произвеждаща марката „Martini” започват сериозна рекламна кампания с която представят “Dry Martini”. Рецептата от своя страна търпи някои промени – кюрасото вече не се използва, а битерса си остава до 40-те години на 20 век. След Втората световна война пропорциите на вермута спадат рязко до познатите ни днес и приети почти за стандартни 7 към 1 в полза на джина.

ЛЮБОПИТНО: Често се случва някой да поръча „Сухо мартини” и да му донесат именно този коктейл. Грешката може и да е в бармана, ако не е уточнил поръчката с контролен въпрос или в клиента, ако категорично е заявил, че иска „Сухо мартини”.
Как е правилно да се произнася или поръчва?
Когато искаме да поръчаме например сладката версия на вермута на фирмата „Мартини”  казваме – Едно „Мартини Бианко” (получаваме сладко Мартини в чаша за уиски с черешки). Ако искаме сух вермут – „Мартини – сухо” (получаваме сухо Мартини в коктейлна чаша с маслинки).
Когато желаното от нас питие е именно коктейла  е добре да поръчаме „Драй Мартини” или коктейл „Сухо Мартини”, което всъщност е името му в превод.

Рецептата за DRY MARTINI COCKTAIL е любезно предоставена от http://bardom-bg.com..