CUBA LIBRE (Куба Либре)

Начало » Хранене & Рецепти » Коктейли » CUBA LIBRE (Куба Либре)

cuba-libreСЪСТАВКИ:
60 мл. – ром светъл
15 мл. – фреш лайм
120 мл. – Пепси
ЧАША: колинс
УКРАСА: два уеджа лайм (лимон) в чашата
Начин на приготвяне: Наливате първите две напитки в чаша, добавяте лед и доливате с кола догоре.

КОМЕНТАР: Хубавото на Куба Либре е, че може да се приготви наистина лесно. Убеден съм, ще си спомните как сте смесвали нещо подобно, без да знаете, че става дума за въпросният коктейл. Рецептата е от най-кратките – ром, кола и прясно изцеден сок от лайм (в България си го правим най-често с лимон, но…). Леда е задължителен!
ИСТОРИЯ НА КОКТЕЙЛА: „Cuba Libre” както всеки с минимални познания по испански ще се сети, означава „Свободна Куба”. Това бил и бойния вик на Кубинската Освободителна Армия по-време на войната за независимост (Куба тогава била испанска колония) завършила през 1878г.
Въпреки многобройните любопитни и пикантни истории фабрикувани около този популярен коктейл, само два исторически факта могат да бъдат приети за сигурни:
1. Напитката за първи път е смесена в Куба и то не къде да е, а в Хавана.
2. Годината, в която това се е случило е най-рано 1900, защото оттогава Кока-кола се предлага официално там.
Ето и най-популярната история: коктейлът е миксиран по време на войната между С.А.Щ. и Испания (1898). Американците се намесват на страната на въстаниците в спора за независимост и на острова пристигат хиляди американски войници.
Един следобед в Хавански бар група пехотинци празнували своята победа. Те присъствали на историческо за коктейлните хроники събитие. Капитан Джон Доу влиза там и поръчва ром и кола с лед и резен лайм. Офицера вдига чашата и на висок глас произнася „КУБА ЛИБРЕ!” – бойния вик на кубинските въстаници. Той изпил сместа с такава наслада, че предизвикал небивал интерес сред тълпата. Войниците веднага поискали да опитат напитката на капитана. Когато повторили поръчката един от тях предложил да вдигнат тост за Свободната Куба – „Por Cuba Libre”, капитанът приел, вдигнал чашата си и извикал – „КУБА ЛИБРЕ!”
За жалост едва ли точно това е истинската история, тъй като, както вече сте прочели по-горе, Кока-кола се предлага на острова от 1900г. А и личността на Джон Доу е донякъде мистериозна, тъй като в американския разговорен тя се използва, когато се назовава неизвестен индивид. Но все пак в нея трябва да има малко истина… Американци, бар в Хавана, кубински ром, кола, лед, лайм… ето така се раждат легендите.
Е, „Куба Либре” тогава.

Рецептата за CUBA LIBRE е любезно предоставена от http://bardom-bg.com.