COSMOPOLITAN (Космополитан)

Начало » Хранене & Рецепти » Коктейли » COSMOPOLITAN (Космополитан)

cosmopolitanСЪСТАВКИ:
45 мл. – водка с аромат на лимон
15 мл. – Коантро
30 мл. – сок боровинка
10 мл. – фреш лайм
ЧАША: мартини
УКРАСА: фламбирана портокалова кора

Начин на приготвяне: Налейте напитките по рецептата в шейкър, добавете 4-5 кубчета лед, разклатете за 10 – 15 секунди и прецедете в посочената чаша.

Фламбиране на портокалова кора: Изрязва се внимателно една лента от кората на плода (около 4 см. дълга и 2 см широка), като се внимава да не се притиска силно с ножа, за да не се изцедят етеричните масла. Дебелината на лентата е до месестата част на портокала. Запалваме една клечка кибрит, поднасяме огъня над повърхността на напитката, с дясната ръка хващаме кората и се стремим да изстискаме маслата в нея върху пламъка. Това не е просто ефектен бармански трик, а начин да се придаде свеж и силен портокалов аромат. Именно той първи атакува сетивата ни при приближаването на чашата към жадните за „Коzмо” устни…

КОМЕНТАР: Това е най-разпространената в световен мащаб рецепта, макар че винаги ще има спорове относно количеството на съставките.
Познатата ни от култовия сериал „Секса и града” напитка има интересна история.  Най-популярната версия е, че в  сътворението на този коктейл всъщност е замесена една жена – Черил Кук. В средата на 80-те години миналия век тя е главен барман в „The Strand” – Маями. Нейната рецепта се базира на скоро излязла на пазара водка с аромат на лимон, добавя се още трипъл сек, сироп лайм и малко сок боровинка.   По-късно рецептата е пренесена в Манхатън от  Тоби Чечини, който прави коктейла с Коантро вместо трипъл сек и пресен сок от лайм вместо сиропа.  Това всъщност е познатия днес формат на напитката.
Подобен коктейл под името HARPOON (Харпун) обаче е представен още през 1960 от  Ocean Spray – един от най-добрите марки сок боровинка. Съставките му са сходни  с днешната рецепта – водка, въпросния сок и пресен сок от лайм.
„Винаги има по-голяма риба” една от любимите ми филмови реплики.
А в океана на коктейлните рецепти винаги има някой, който е измислил подобна на твоята напитка и най-лошото – преди теб. Нещо в което съм се убедил лично.

ВАРИАНТ:  5-0 COSMO (5-0 КОЗМО)
Напитката съдържа само 50 калории, но като всичко диетично е далеч от оригиналния вкус. Метода на приготвяне е същия само съставките са променени.
СЪСТАВКИ:
30 мл. – водка с аромат на портокал (или ваш любим плод – малина, мандарина…)
30 мл – сок боровинка Diet – Ocean Spray
10 мл – фреш лайм

Рецептите за коктейл COSMOPOLITAN и  5-0 COSMO са любезно предоставени от http://bardom-bg.com..