8 съвета, как да “излезете” от Великденските пости

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » 8 съвета, как да “излезете” от Великденските пости

8 съвета, как да"излезете" от Великденските постиОт медицинска гледна точка за здравия човек постите са нещо полезно. Дори се препоръчва на всеки десетина дни да се прави по един разтоварващ за организма ден. Въпреки това, дори и за здрави хора, които са постили, връщането към нормалния им хранителен режим трябва да става постепенно.

1. Великденска трапеза
Независимо, че яйцата са лесен за храносмилане животински протеин, не трябва да прекалявате с тях. Достатъчно е да изядете дори и едно яйце, за да върнете в менюто си животинските храни, при това без да натоварвате стомаха си. Козунакът и другите тестени сладкарски изделия, които ще сервирате на великденската маса, трябва да са от предния ден – в никакъв случай не пресни. Най-добре би било да се откажете от алкохола изцяло.

2. Месо и риба
Приемат на съдържащи протеин храни трябва да се увеличава постепенно. В идеалния случай, можете да започнете да ядете месо не по-рано от 3-4 дни след края на постите. След яйцата на вашата маса може да се появят и продукти с ниско съдържание на мазнини като варено пилешко или говеждо месо. Любителите на рибата на първо време трябва да се придържат към ястия от треска или костур. Не забравяйте и за свежите подправки като магданоз, копър и лук – те ще ви помогнат при храносмилането на тежките белтъчни храни.

3.  Зеленчуци и плодове
След края на поста не трябва да се отказвате от полезния навик да ядете храни съдържащи много фибри. Те са особено полезни за тези от вас, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт.

4. Млечни продукти
Изварата и киселото мляко ще подпомогнат подготовката на вашия организъм при преминаването към обичайните за вас храни.

5. Майонеза и сосове
Съвсем естествено и разбираемо би било желанието ви след края на постите да подправите зеленчуците с майонеза или сос. Но не бива да бързате! На първо време – поне една седмицата след постите – трябва да продължите да подправяте салати си само с растително масло и да се въздържате от добавянето на оцет и майонеза.

6. Напитки
Всички диетолози са съгласни, че след приключването на постите един от най-важните моменти е голямото количество течности. Така че, пийте колкото се може повече сокове, бульони и фрешове. За да стимулирате храносмилането, като аператив, особено преди консумацията на богати на белтъчини храни, можете да изпиете чаша червено вино.

7. Табу
За да не се повиши изведнъж натоварването върху стомашно-чревния ви тракт, в първите дни след Великден избягвайте следните продукти:
– картофен чипс, солени ядки, бисквити;
– печени, солени и мариновани храни;
– бланширани картофи, полуготови макаронени изделия, бульон на кубчета;
– бонбони, кондензирано мляко, тестени сладкиши;
– кафе и газирани напитки;
– гъби в големи количества.

8. Яжте по малко
Не преяждайте! Хапвайте на малки порции на всеки 2-3 часа. Това ще спомогне за по-равномерното разпределение на натоварването върху стомашно-чревния тракт, а следователно, и да се избегнат тежестта и лошото храносмилане.