8 причини да смените работата си

Начало » Кариера » 8 причини да смените работата си

8Всичко започва с “тревожни” сигнали: сутрин не ви се става от леглото, след обедната почивка започвате да броите часовете до края на работното време, шефът и колегите ви дразнят, а какво е това удоволствие от работата, изобщо не си спомняте. Но кои са причините за вашата неудовлетвореност? Открийте себе си в една от следните ситуации:

1. Чувствате се болни и разбити от работата си. Дори самата мисъл, че трябва да отидете в офиса, предизвиква у вас нежелание. Непрекъснато мислите колко часа остават до края на работния ви ден. Стресът и разочарованието са заместили всички положителни емоции, които е предизвиквала у вас работата ви. Заслужава ли си да продължавате в същия дух?

2. Нямате никакви перспективи: не виждате начин за издигане, само за “пропадане” все по-дълбоко! Работата ви се състои от 50% рутина и 50% скука. Внимание! Именно в това състояние може да допуснете най-сериозните грешки.

3. Не се вписвате в колектива и не желаете да се приспособите към приетите във фирмата ценности и правилата. Всеки път, когато трябва да направите нещо, което са ви поръчали, съвестта ви тормози. Най-добре си тръгнете, колкото се може по-скоро, за да не приключи всичко със скандал.

4. Не харесвате началника си, и което е по-лошо – чувството е взаимно. Той не се интересуват от мнението ви, не ви се доверява. Когато мненията ви не съвпадат, понасяте последиците от личната му неприязън. Може би сте го ядосали или обидили много. Или просто не сте на мястото си в тази фирма. Във всеки случай, е необходимо да изясните отношенията си с него лице в лице, или той ще направи живота ви ад. Умен е този човек, който си тръгва, преди земята за започне да пуши при краката му.

5. Колегите ви не ви харесват. Никой не желае да говори с вас до машината за кафе или да ви покани на обяд. Намирате се в изолация и от това страда и вашата работа. Ако отношението към вас не се промени, не ви очаква нищо хубаво на това работно място.

6. Делата на фирмата вървят все по-зле. В този случай съветът може да е само един – бягайте по-бързо от потъващия кораб. Лоялността също си има своите граници.

7. Дават ви само стандартни задачи, докато на вашите по-млади и по-неопитни колеги им се дава шанс да се докажат. Ако сте наистина успешен и добър служител, не трябва да допускате подобна ситуация. Докажете на всички, че сте незаслужено “забравени”, или си отидете, преди някой друг да ви помоли да го направите.

8. Настъпили са промени в живота ви: родило ви се е дете, приоритетите ви са се променили или бъдещето ви вече не съвпада с плановете на фирмата. Трябва да вземете решение на какви компромиси сте готови, за да останете на тази работа, или да решите, дали не е време да я смените с друга.

И накрая: Позитивно настроените хора по-лесно понасят ударите на съдбата и работния стрес и имат повече успехи в решаването на творчески задачи. Започнете новата си работа с позитивен дух и новите ви колеги с радост ще ви приемат в редиците си!