8 идеи за боядисване на великденски яйца

Начало » За дома » Празници » 8 идеи за боядисване на великденски яйца

via_01За да боядисате яйцата за Великден, можете да си купите бои и картинки, но можете и да проявите изобретателност и да изненадате своите близки и приятели. За целта използвайте някой от по-долу описаните “бабини” методи за боядисване на яйца…

1. Люспи от лук
В зависимост от количеството лукови люспи и времето на варене цветът на яйцата варира от пясъчно до тъмно кафяво. Преди да пуснете яйцата в отварата, луковите обвивки трябва се варят около половин час.
Между другото, ако преди да сложите яйцата да се варят ги завиете в люспите, по тях остава интересен мраморен рисунък.

2. Цветни конци
Омотайте около яйцата цветни конци и ги сложете да се варят, както обикновено. В резултат ще получите интересни цветни петна. Тъй като е невъзможно знаете до колко са безопасни багрилата от конците, внимавайте яйцата да не се напукат по време на варенето – най-добре е да не използвате напуканите яйца за ядене.

3. Парчета коприна
Сварете яйцата във вода, към която сте добавили сода за хляб. След това ги опаковайте в парчета цветна коприна, завърже парчетата с конци и сложете яйцата отново да се варят в същата вода. Когато се охладят, свалете парчетата плат.

4. Зеленчуци, плодове, подправки
Можете да използвате естествените цветове на зеленчуците, плодовете и подправките. Предварително сварените яйца се натриват с парченца плодове или зеленчуци или се поставят в купички със сок или отвара от тях. Продължителността на оцветяването зависи от това до колко наситени желаете да са цветовете и от “силата” на оцветителя.
А ето и какви плодове и зеленчуци можете да използвате, за да боядисате великденските си яйца:
жълт цвят ще получите, ако добавите към водата, в която варите яйцата куркума;
зелено ще имате, ако използвате сок или отвара от спанак;
червени яйца ще имате, ако ги пуснете в сок от цвекло;
– за оранжевите използвайте сок от моркови;
– яйцата ви ще станат розови, ако ги натриете с пюре от ягоди;
сини ще станат яйцата, които сте натрили с пюре от боровинки или сте пуснали в боровинков сок. За този цвят може да използвате и отвара от листата на червено зеле, в която да оставите сварените яйца за една нощ.

5. Брезови листа
Отварата от млади или сухи листа от бреза придава на яйцата златисто-жълт цвят. Първо трябва да оставите отварата да се запарва в продължение на половин час. След това да сложите яйцата в нея и да поставите съда на котлона. След като течността кипне, яйцата се варят в продължение на 10 минути.

6. Листа от магданоз
Можете да използвате листата на пресни подправки като шаблон. Сложете на още топлите яйца листенца от магданоз, например, внимателно завийте всяко яйце в парче стар чорапогащник и завържете така, че листенцето да е плътно прилепнало към черупката. След това пуснете яйцата в боята. Когато ги изкарате и развиете, върху тях ще са останали красиви светли отпечатъци от листата.

7. Ориз
Оваляйте мокрите яйца в ориз, завийте ги плътно в марля и ги пуснете да се варят с лукови люспи. Така ще получите кафяви яйца на бели точици.

8. Мъниста
Разтопете една свещ и оваляйте яйцата в течния парафин. След това може да украсите с мъниста. За да направите това ще са ви необходими и пинсети, с помощта на които да нагрявате мънистата на пламъка на свещ и след това да ги залепяте върху яйцето. По този начин можете да “нарисувате” върху великденските си яйца всичко, за което се сетите.