7 съвета, когато избирате парфюм

Начало » Външен вид » Мода & Стил » 7 съвета, когато избирате парфюм

parfiumИзпитвала съм неведнъж неприятното чувство да си купя парфюм, който впоследствие да не ползвам по една или друга причина. Случва се особено когато харесаме аромата върху друг човек и се окаже, че на нас просто ухае различно.  Ето няколко съвета, с които да избегнете това и винаги да купувате аромат, който е точно за вас.

 

  1. Пазарувайте сутрин

Ако е възможно, тествайте аромати в парфюмериите сутрин. Въпреки че  може да ви се иска да си поспите, жертвата си струва. След нощната почивка обонянието ви е много по-остро и ще успеете да доловите различните нотки в дълбочина – и няма да се изненадате неприятно впоследствие.

  1. Дайте си време

Бързите решения са най-вредното нещо при покупките, това важи в особена степен за ароматите. Не купувайте парфюма веднага, след като сте го помирисали и одобрили. Почакайте поне 15 минутки, за да се изпари алкохола и да се „развият” средните нотки. През това време можете да влезете в друг магазин, например. Нещо грешно, което много хора правят, е да разтъркват китките си – така ароматът се уврежда.

  1. Бъдете малко сантиментални

Разчитайте на любимите си спомени, докато избирате. Ако цитрусовия аромат ви напомня приятна почивка през детството ви, опитайте няколко парфюма с подобна изявена нотка. В крайна сметка парфюмът не е само за другите, но ако спомага за това да ви прави по-весели – това ще е по-приятно и за другите около вас, а усмивката ви ще допълва уханието.

  1. Не забравяйте кафето

Правилото е да опитвате най-много 3-4 аромата наведнъж, за да не изгубите чувствителността на обонянието си. В много парфюмерии има оставени кафени зърна, които да използвате в случай, че помиришете по-тежък аромат – използвайте ги винаги, за да можете да помиришете следващия парфюм „на чист нос”.

  1. Отговорете си на въпроса: В какви случаи ще го нося?

Много дами излизат за да си купят ежедневен парфюм, а след като преминат през касата осъзнават, че няма как да употребяват този аромат на работа – силата и чувствеността му просто не отиват работния етикет, например. Затова помислете в какви случаи ще носите това, което купувате.

  1. Проучете цените

В повечето парфюмерии цените са чувствително завишени и са предназначени за хора с по-големи възможности. Няма как да очакваме, че в мола ще успеят да си платят наема само с промоции, нали? Ако желаете да си спестите някой лев – проучете как вървят цените в Интернет, често може да откриете даден аромат с до 20% по-евтино. Ако купувате онлайн обаче, доверявайте се само на магазини, които продават потвърдено оригинални парфюми, тъй като единствено те могат да ви доставят качеството, което търсите.

  1. Вярвайте на кожата си повече, отколкото на марката

Пръскайте парфюма само по импулсните точки – там, където се усеща пулса (вътрешната страна на лактите, китките, зад ушите и т.н. Тестването с хартия дава само представа за аромата на парфюма, истинските му „цветове” се усещат само върху кожата, и то не веднага. Това е, защото химията на тялото ви взаимодейства посредством кожата ви с парфюма – и крайният резултат от това е важния, а не написаното на етикета.