7 причини, поради които да сключим брак

Начало » Интимно » 7 причини, поради които да сключим брак

Причини за сключването на брак има много – може да се каже, че всеки човек си има свои си причини да го направи. Но ние от ZaNeya.com се опитахме да ви представим само тези, които са по-често срещани, дори бихме казали “основни”,  и на които се позовават повечето жени, когато им се зададе въпроса “Защо?”

1. По любов
Това е възможно най-романтичната причина, която може да се намери на този свят. Всички сме гледали филмите за Пепеляшка и Принца, Ромео и Жулиета  (въпреки, че последният е с трагичен завършек – все пак любовта на двамата е безгранична)и т.н. Всички ние още от деца искаме да вярваме в приказките и любовта. А и защо не? Нима нашите баби и дядовци са сключвали брак след дългогодишни връзки и съвместно съжителство? За съжаление в наше време подобни бракове стават все по-малко, за разлика от разводите, които са все повече…

2. Заради възрастта
Оказва се, че възрастта е една от главните причини, поради които жените искат да се омъжат. Вярно е, че в стремежа си да гонят кариера, пари и успех на не малко жени в днешно време не им остава кога да мислят за семейство… Но когато на празничната торта свещичките вече не се побират, когато се появят първите бръчки, идва и въпроса: “Колко време ми остава?”

3. Традиция и стереотипи
В нашата страна все още са на почит множество традиции и стереотипи, според които е задължително да създадеш семейство. И ако си вече на около 30, по-възрастните (особено бабите и дядовците ти) започват да те гледат укорително и със съжаление. Те не разбират какво е това “да живееш на семейни начала” – за тях всичко трябва да е официално! И естествено ти трябва да облечеш бяла рокля, да бъдеш с воал, да има много гости, почерпка, подаръци… А дали ти имаш желание да си кралицата на тържеството и да си в центъра на вниманието – от това всъщност традицията не се интересува!

4. Стабилност и сигурност за утрешния ден
Отдавна ти и мъжът на живота ти живеете на семейни начала. В началото това за всички е особено романтично. Но минава време, може би дори години, а той няма и намерение да сключите брак… Дори и след като си вече бременна или имате дете. Все пак каквото и да ти говорят приятелите и познатите, брачното свидетелство не е съвсем без значение, за да се почувстваш сигурна за своето бъдеще, а и за бъдещето на детето си!

5. Финансови съображения
Колкото и странно да звучи, има жени, за които бракът не е нищо друго освен финансов съюз. Ти си богата, твоят избраник също е богат – защо да не умножите взаимно състоянието си? Понякога от подобни “делови” съюзи се получава стабилно семейство. Разбира се тук не може да се говори за романтика… Но винаги имаш под ръка един добър съветник, а защо не и приятел.

6. Бременност
В съвременното ни общество за много жени не планираната бременност става основна причина за сключването на брак. Все пак е добре да отбележа, че за мъжете въпроса не стои винаги така – в общество, в което съжителството на семейни начала става нещо нормално, за някои мъже дори и едно бъдещо дете не е достатъчно основателна причина за официална церемония.

7. Просто така ви се иска
Да, наистина някои го правят само от скука… Разбира се такива бракове не преживяват дълго. В най-добрия случай след две – три години, а в най-лошия –  след около седмица, партньорите се разделят.