7 правила за самоотбрана при жените

Начало » Външен вид » Упражнения » 7 правила за самоотбрана при жените

Методите за самоотбрана при жените се различават значително от тез при мъжете. Това е така, защото жените, по принцип, са по-слаби физически в сравнение с мъжете, за това ударите им трябва да разчитат не на сила, а на точност. Ако искате да сте сигурни, че ще бъдете в състояние да се справите с нападател, който се опитва да ви вземе чантата, или да се измъкнете от още по-неприятна ситуация, е добре да се запознаете със следните правилата за самоотбрана при жените.
7 правила за самоотбрана при жените
1. Психологическа готовност
Основното, което трябва да научите е, че трябва да сте подготвени не само физически, но и психически. Ако ви нападнат, най-важното нещо е да можете да запазите хладнокръвие и да не се поддавате на страха, тъй като страхът парализира тялото и прави движенията несръчни. Трябва да доведете всички движения и удари до автоматичност, за да може в критична ситуация тялото ви да заработи, сякаш от само себе си.

2. Точност и бързина на ударите
Основното оръжие на жените са бързата реакция и точността на ударите. Тъй като, ако нападателят ви е силен добре сложен мъж и вие го ударите в рамото или корема, това няма да му причини никаква вреда, а по-скоро ще го ядоса. А приливът на агресия далеч не е  резултатът, който вие търсите. Така че, трябва бързо и точно да избере къде да нанесете ударите си – стремете се към най-уязвимите места по тялото на мъжа.

3. Удари с ръцете
Костите по женските длани са много слаби, за това, ако решите да ударите нападателя си с юмрук по челюстта, вие по-скоро ще си счупите някой пръст, отколкото да го нараните. Най-добре е да нанесете удара с лъкът или с опакото на дланта по брадичката или носа на насилника. Юмруци можете да използвате, само ако имате възможност да се домерете до меките части на тялото – шията, например.

4. Удари с краката
Тези удари са по-силни и ефективни. Разбира се, силата им зависи и от обувките, които носите. Най-ефективни са ударите със стъпалото  и коляното.

5. Освобождаване от захват
Методите за освобождаване от захват са много. Но всичко те трябва да имат следната схема: разсейващ удар, непосредствено освобождаване от захвата, довършващ удар, бягство. Трябва да тренирате, докато не постигнат възможно най-висока скорост в изпълнението на всички движения от схемата.

6. Удар от легнало положение
Ако нападателят ви е повалил на земята, изчакайте, докато се наведе над вас, и рязко го ударете с опакото на ръката си под носа, след което, също рязко, го ударете с крак в слабините или ниско в корема.

7. Физическата готовност
Физическа подготовка е не по-малко важна от психологически. Така че при изучаването на техниките за самоотбрана, отделяйте нужното внимание и на упражненията за развитие на силата ви..