7 идеи за по-ефективно почистване

Начало » За дома » Грижи за дома » 7 идеи за по-ефективно почистване

7 идеи за по-ефективно почистванеПредлагаме ви няколко ефективни начина за въвеждане на ред във вашия дом, който ще ви помогнат да го поддържате чист, а и да се насладите на самия процес на почистването:

Не започвайте без план

Или с други думи – преди да се втурнете към амбразурата, съставете си план за почистване и го следвайте точно. Така от рано ще можете да прецените мащаба на начинанието си и ще избегнете безцелното започване ту на едно, ту на друго.

Почиствайте всеки ден по малко

Вместо да отлагате неприятния процес до последния момент, отделяйте за почистване всеки ден по 15 минути. Така вие просто ще поддържате ред у дома и няма да ви се налага да организирате истински „битки с праха“. Отделете време, за да измиете и подредите съдовете, да пуснете пералнята, да избършете праха или да поставите книгите на рафтовете. Ако вършите всеки ден по нещо, то няма да е нужно да прекарвате по един цял ден, опитвайки се да излъскате дома си до блясък.

Не отлагайте нещата

Ако можете да направите нещо точно сега, то тогава не трябва да го отлагате за по-късно. Например, имате време да подредите обувките на рафта или да приберете ненужните дрехи в гардероба – работа за пет-десет минути. Направете го! Тогава ням да е необходимо да се занимавате и с това, когато ще трябва да се занимавате с още куп други домашни задачи.

Връщайте нещата по местата им

Това е един полезен навик, който би ви спестил много време и нерви. Ако сте взели нещо, след като сте приключили работата си с него, не забравяйте да върнете на неговото място. Така няма да е нужно да обръщате всичко с главата надолу в търсене на това, което ви е необходимо в момента.

Изградете си система за съхранение

Препоръчително е всяко нещо в дома ви да си има място. Така няма да ви се налага да мислите къде сте сложили необходимия ви предмет или къде да намерите прибора, който ви трябва в момента. Днес много домакини се спират на вертикалната система за съхранение, за да е всичко на видно място, когато им потрябва.

Правилно разпределяне на отговорностите

Не се колебайте да включвате останалите членове на семейството си в процеса, като внимателно разпределите отговорностите и следите за резултатите.

Правете редовна ревизия на вещите

Никога не съжалявайте за старите вещи и не дръжте в гардероба неща, които не са ви били нужни дълго време. Не забравяйте, че ако не облечете една дреха около година, то тогава вече няма да я носите никога. Същото важи и за старите документи и разни други дреболии. Вместо да чакате нещата да започнат да ви изтласкват от дома ви, започнете да се отървавате от боклука постепенно.