6 упражнения за очите

Начало » Здраве » 6 упражнения за очите

ochiНашето ежедневие е съпроводено от дълго стоене пред компютъра или телевизора. Децата също изморяват очите си, особено ако седят на първия чин и гледат отблизо черната дъска по шест часа на ден. Избрахме няколко упражнения, които ще намалят умората, ако ги правите всеки ден.
Важното е да правите всички упражнения в спокойна среда и без контактни лещи или очила.
За да циркулира по-добре кръвта и течността в окото

1. Затворете клепачите на очите за около 5 секунди. След това едновременно ги отворете. Упражнението трябва да се повтори 8 пъти.

2. Притворете очите си нежно с помощта на показалеца.Внимателно, без да натискате масажирайте слепоочията си около минута.

3. Хидромасаж.Водата също може да масажира. След като се събудите, изплакнете очите първо с топлата вода, а после и с хладката. Вечерта направете отново така, но в обратен ред – първо хладка, после топла. За подобряване на акомодацията

*Акомодация – способността автоматично да фокусирате образите, очите се приспособяват към външни условия.

4. Упражнението е следното : Залепете кръг от хартия ( цветна) около 5 милиметра диаметър и го залепете на прозореца на нивото на очите ви. На около 35 см от прозореца, застанете и гледайте няколко минути този кръг, след което преместете погледа си другаде – на някоя паркирала кола пред блока, дървото в градинката или просто на стената на съседна сграда. Разгледайте всичките му детайли подробно. Започнете да увеличавате времето на наблюдение. През първите дни по-малко като при следващ ден се увеличава, като накрая да е по 7 минути. Това упражнение тренира мускулите на очите. Така очите ви не само ще отпочиват, но и ще се избегне кривогледството от преумора и други неприятни последици от преумората на очите.
Упражнения за отпускане

5. Тези упражнения са като бърза помощ , но само за очите. Упражнението е следното: Затворете очите си за няколко минути и се опитайте да си представите нещо приятно. А ако покриете очите с длани, ефекта ще бъде много по-добър и по-осезаем.

Упражнения, за да укрепнат вашите очни мускули
6. Няколко малки и кратки упражнения, които ще можете да правите навсякъде и когато имате възможност, без предварителна подготовка, каквато и да било.

• Поглеждайте надолу и нагоре като се стараете да има максимална амплитуда.
• Само с поглед, без да движите главата, нарисувайте кръг по посока на часовниковата стрелка, а след това и обратно.
• Опитайте се да начертаете диагонални линии само с поглед.
• Сега се опитайте да нарисувате и квадрат само с поглед.
• Опитайте се да опишете дъга – вдлъбната и изпъкнала. Колкото и да ви е трудно не се отказвайте. С упражнение нещата ще стават по-лесно.
• Начертайте ромб само с поглед.
• Опитайте се да начертаете панделки.
• Идват и по-сложни упражнения като това да нарисувате буквата S вертикално и хоризонтално.
• Начертайте дъга срещу часовниковата стрелка, а след това и вертикална дъга.
• Можете ли да проследите линиите на диагоналите на квадрат? Опитайте!
• Опитайте се да приближите зениците до носа си, колкото е възможно повече. Едновременно с пръст си докоснете носа.
• Мигането също е упражнение, така че мигайте бързо като пеперуда.