6 типично женски грешки по пътя към успеха

Начало » Кариера » 6 типично женски грешки по пътя към успеха

Получавайки образованието си, голяма част от нас градят наполеоновски планове: да си намерим добра работа, желателно е по специалността, която сме учили, и от там да започне стремителното ни изкачване към върховете на кариерата. Но за съжаление това не се случва на всеки. Едни, колкото и опит да натрупат, си остават просто добри специалисти в своята област, а други успяват да постигнат набелязаните си цели и да достигнат до бленувания връх. В какво се крие тайната на успеха им? Какво влияе на успеха и неуспеха?

Оказва се, че има няколко основни грешки, които неминуемо водят до крах – ние от  ZaNeya.com искаме да ви запознаем с шест от тях, които се оказват типични за женския мироглед:

1. Да се угоди на всички
Още от деца ни учат да помагаме на другите, особено ако имаме по-малко братче или сестриче. Майките ни постоянно ни повтарят, как трябва да му се притечем на помощ винаги щом се нуждае от нея. Пораствайки, ние пренасяме това и в живота си на възрастен и в последствие, възникне ли ситуация, при която всеки трябва да действа сам за себе си, вие се втурвате да помагате на другите и се оставяте да ви натоварват с чужда робота, а и с чужди грешки. Това е типична женска грешка, която пречи на успеха.
Съвет: Научете се да отказвате – именно твърдото “НЕ” ще ви донесе уважението и признанието на колегите ви, а в последствие дори и на работодателя ви. Старайте се да поставите граници на своите работни задължения и не приемайте да изпълнявате неща, които не са част от тях. Изпълнявайте стриктно своята си работа и не се разпилявайте в старанието си да угодите на всички колеги. Така ще имате време да се усъвършенствате и възможност да проявите способностите си пред началника.

2.Изпълнявайте работата си
Скоро след завършването на обучението си повечето жени започват работа. Някои си намират работа по специалността, други – по възможностите им. Но и в двата случая трябва да докажете на работодателя си своето желание за работа. Работата кипи и задачите ви се трупат. Важното е да ги изпълнявате внимателно с желание и трудолюбие. Ако нещо ви притеснява или не ви е ясно е най-добре да попитайте някой колега с по-дълъг стаж във фирмата. Така ще покажете на всички, че се интересувате от работата си и от развитието на фирмата. А това прави особено силно впечатление на всеки началник.
Съвет: Научете се смело да демонстрирате своите умения и способности, давайте интересни идеи. Бъдете забележителна личност, която умее да се представя като квалифициран служител.

3. Властта разваля човека
Много жени се чудят ще ги ценят ли достатъчно колегите им, ако са внимателни, нежни и крехки или обратното – ако са груби и невнимателни към тях? Истината е, че в днешно време, всяка жена, която е получила висок пост трябва да се придържа към един вид златна среда и да не се опитва да копира поведението на мъжа-началник.
Съвет: Бъдете уверена в себе си жена, която е останала женствена и привлекателна въпреки високия си пост. Упражнявайте властта си при необходимост, показвайки само управленския си опит. Важното е никога да не губите чувството си за увереност, за да не загубите и уважението на подчинените си.

4. Неправилно поведение
Изпълнявайки работата си, понякога не се замисляте за своите думи и поведение. А често те говорят много повече за вас, отколкото самата ви работа. Много е важно да бъдете много внимателни към постъпките и жестовете си.
Как се държат много често жените пред началника си мъж? Започват да флиртуват, кокетничат, усмихват се, правят се, че не знаят какво да му отговорят, появяват забавени реакции.
Как се приема това от колегите? Като сигнал за сексуалност, пасивност, липса на каквато и да е работна активност. Проява на типично женски качества, но не и на качества на добър служител.
Какво се получава в крайна сметка? Предизвиквате недоверие, относно способностите си и възможностите си за изпълнение на възложената ви работа. Постепенно началникът ви решава, че имате прекалено много слаби места, и не сте способни да се справите с по-сериозни задачи.
Съвет: Важното е да си създадете имидж. Научете се да бъдете уверени не само в действията си, но и в думите и жестовете си. Преди да говорите, внимателно обмислете всяка дума. Винаги бъдете прями и с открит поглед. Помнете, че дреболиите изграждат цялостния образ.

5. Пасивно поведение
За да постигнете желания успех, не трябва да стоите и чакате кротко някой да ви забележи. Проявяването на такива качества, като стеснение, премълчаване на недоволството от дадена ситуация, работа само при строго определени правила никога няма да доведат до очакваните от вас резултати.
Съвет: Пасивното поведение води до крах. Необходимо е сами да препоръчвате себе си, за да се издигнете в кариерата. Успехът подминава тези, които се представят посредствено при изпълнението на поставените цели. Ако нищо на никого на казвате, началникът ви ще остане с впечатлението, че сегашното ви положение ви устройва.

6. Емоционалността
Много жени пропускат възможността да се издигнат професионално, тъй като са прекалено чувствителни към възникващите в работата им ситуации. Ако отношението към тях е добро, те предпочитат да останат там, където им е комфортно. Ако отношението към тях е по-агресивно, те започват да се страхуват да изказват мнението си и приемат изказванията по свой адрес твърде лично и емоционално.
Съвет: Ако сте си поставили за цел да стигнете до върха на професионалното си развитие, с други думи да станете началник, трябва да се научите да прикривате емоциите си, да бъдете хладнокръвна. Емоциите ви не трябва да влияят на разума. Приемайте критиките с достойнство – те само могат да ви помогнат да намалите грешките при работата си и да подобрите качеството и.