6 съвета как да подобрите паметта си

Начало » Здраве » 6 съвета как да подобрите паметта си

01Колко често изпитвате затруднението да се накарате да обмислите даден проблем, да се концентрирате над него и да намерите творчески начини за разрешаването му? И защо паметта ви изоставя точно в момента, в който прекрачите прага на офиса?
Повечето хора се оправдават с това, че паметта отслабва с възрастта. Но, ако пожелаете, можете да се научите да мислите по-добре, стига само да следвате следните съвети:

1. Решаването на сложните въпроси оставете за времето, в което мислите най-ясно и точно
Повечето хора с напредването на възрастта мислят най-добре сутрин, а младите хора – през деня. Определете през коя част на деня обмисляте нещата най-ясно и точно и се опитайте да използвате това време за решаването на най-сложните си задачи.

2. “Закрепете” новата информация, като я свързвате или сравнявате с познати ситуации
“Прегледайте” паметта си и намерете най-подходящата информация, с която да свържете настоящия проблем. Не възприемайте всяка новата информация, като нещо изолирано, а се старайте да я асоциирате с вече натрупан житейски материал.

3. Обучение, обучение и пак обучение
Изучаването и усъвършенстването на нови умения подобрява организацията на  процеса на мислене. Това е и причината, хората, които с години тренират паметта си с усвояването на нови неща, да мислят и намират решения на сложни въпроси много по-бързо, отколкото младежите, нетрениращи паметта си.

4. Четете повече
Когато четете, получената от вас нова информация се “закрепя” към вече познати ви неща, а това, както вече знаете, подобрява паметта.

5. Бъдете отворени за работа в различни сфери на живота
Изпробвайте възможностите си в няколко области. Така не само ще придобиете нов опит и умения, но ще подобрите и своите творчески способности, тъй като именно разностранното развитие насърчава креативността у човека.

6. Обръщайте внимание на важната информация
Случвало ли ви се е да забравите името на човека, с когото сте се запознали само преди няколко секунди? Ако отговорът е да, то трябва да знаете, че това не е резултат от лошата ви памет, а от лоша концентрация. Така че, обръщайте внимание на важната информация. За да сте сигурни, че се е “закрепила” в паметта ви, можете да я запишете и прочете няколко пъти.