6 правила на щастливата двойка

Начало » Интимно » 6 правила на щастливата двойка

1. Взаимна толерантност

01_6
С времето черти на характера или поведението на вашия любим, които някога са ви били интересни и привлекателни , може да се превърнат в източник на конфликти. Приемането на различията у другия не винаги е лесно, но е абсолютно необходимо, за да живеете заедно дълго и щастливо.
Защо това е трудно
Точно различията са в основата на всяка любовна история. Те привличат и предизвикват непреодолимото желание да се опознае другия, като го правят уникален в очите ви. Хората погрешно смятат, че за да се изгради нещо трайно и истинско и двамата партньори трябва да са напълно единодушни по всички въпроси.
Защо това е важно
Любовта се ражда тогава, когато всеки от двамата види и приеме другия такъв, какъвто е – със всичките му особености и недостатъци. Известният психотерапевт Робърт Джонсън нарича тези взаимоотношения “зряла любов”.
Какво да направите:
– Признайте съществуването на различията. Това ще ви помогне да видите другия такъв, какъвто е в действителност, а не такъв, какъвто на вас ви се иска да изглежда. Опознавайки по-добре партньора си, а и себе си, вие ще сте в състояние по-лесно да разрешавате конфликтите.
– Проумейте, че различията са нещо добро.
– Обмислете особеностите. Открийте тези точки, при които сте готови да отстъпите.
– Проявете повече любопитство, отколкото страх.

2. Общи ценности
Не е възможно, а не е и необходимо, да живеете със собственото си отражение. Но и животът с вашата пълна противоположност е риск, който може да се превърне в постоянен конфликт. За това трябва да намерите съгласие за основните ценности.
Защо това е трудно
При различните хора ценностите не може напълно да съвпадат, а освен това, с времето те се променят значително. И ако мненията на партньорите са коренно различни, то на тях ще им е изключително трудно да изградят взаимоотношенията си.
Защо това е важно
Ценностите в живота на един човек определят йерархията на неговите приоритети, нужди и желания. От тях зависи как ще изградите живота си в обществото, какви ще са взаимоотношенията ви с другите хора, в това число и с вашия партньор.
Какво да направите:
– Обсъждайте. Единственият начин да избегнете сблъсък на ценностните ви системи е да се опитате още в самото начало да разберете мнението на другия.
– Приемете го. Всичко е възможно между двама души, когато между тях има любов и уважение. Ако те са решили да бъдат заедно, то всеки от тях трябва искрено и съзнателно да приеме принципите, по които живее другия.
– Създайте общи ценности. Ако партньорите нямат общи ценности, то те винаги могат да приемат част от ценностите на другия и така да създадат една смес от гледните точки на двамата, която да стане основа за тяхната обща семейна история.

3. Приятелска близост
Какво ли ще е, ако вашият партньор е и най-добрият ви приятел? Близостта и доверието между двамата са необходими, за да са в състояние те да създадат една наистина пълноценна връзка.
Защо това е трудно
Твърдението, че съпрузите трябва да са също и приятели, за мнозина не изглежда особено правдиво. Това е така, защото обикновено хората си представят любовта като чувство изпълнено с романтика, страст, секс… В същото време изводът, който е направил терапевтът Джон Готман на базата на дългогодишно проучване на семейните двойки е, че “В основата на щастлив брак е истинското приятелство.”
Защо това е важно
В приятелските отношения има доза нежност, която заедно с еротиката е част от брачния съюз. Нежността е прекрасно допълнение към любовта и желанието. Колкото по-силни са приятелството и близостта в двойката, толкова по-добре партньорите се защитават от агресивните чувства, защото това, което ги свързва, е винаги по-важно (или поне достатъчно важно), в сравнение с всяко препятствие.
Какво да направите:
– Прекарвайте заедно свободното си време.
– Създайте си свои собствени ритуали. Годишнината от запознанството, от брака и т.н. са все поводи, които да ви дадат възможност да погледнете с чувство за хумор и гордост към изминатия път.
– Опознавайте се все повече и повече.
– Проявявайте нежност.

4. Говорете един с друг
Дългото мълчание не е от полза за семейната близост. Но и твърде многото говорене също не е…
Защо това е трудно
Разговорът между партньорите е цяло изкуство. Не е достатъчно да се спазват правилата на комуникация, представени от Карл Роджърс: да говорите за чувствата си предизвикани от поведението на другия, а не да го критикувате често; да говорите по-често в първо лице (“аз”), а не във второ (“ти”) и т.н. Това, което работи в отношенията между колегите или в педагогиката, в любовното общуване отпада, заради високото емоционално напрежение между събеседниците. Рискът от неразбирателство между партньорите се дължи и на факта, че начинът на общуване зависи и от пола, а в по-широк план от характера и възпитанието на човека. Налагайки вашия начин на общуване, вие може да пренебрегнете нуждите на другия.
Защо това е важно
Общуването дава на партньорите незаменимо чувство за сигурност: говорейки с теб, аз ти доказвам, че ти съществуваш за мен.
Какво да направите:
– Говорете, но не за всичко. За да е успешно общуването, трябва още в началото да сте определили границите му.
– Определяйте си срещи, за да си поговорите. Непринудените разговори са наистина нещо незаменимо. Те са чудесна възможност както да обсъдите на спокойствие трудни или болезнени въпроси, така и да си поговорите за това колко добре се чувствате заедно и колко прекрасни неща сте направили заедно.
02_6
5. Хармония в секса
Сексът е не само начин да получите и да доставите удоволствие, но и възможност да разкриете себе си, да станете по-близки един с друг. Проблем и за двамата е да направят така, че сексуалните отношения да не загубят своята острота и свежест с времето.
Защо това е трудно
Понякога, колкото и да е парадоксално, с години партньорите започват да се стесняват един от друг, да се притесняват да говорят за желанията си от страх, че другият няма да ги разбере.
Друга сериозна пречка на пътя на сексуалната хармония е… прекалената близост. “Съпрузите, които са заедно през цялото време, често престават да се виждат един друг истински” – обяснява сексологът Жан-Мишел Фитреман.
Защо това е важно
За съжаление, много хора смятат, сексуалните отношения за “забранена зона” в семейния живот. В същото време, липсата на секс е една от основните причини за многобройните изневери и разводи. За това, ако двойката иска да остане заедно за дълго време, то и двамата партньори трябва да очакват в секса само най-доброто, което той може да им предложи.
Какво да направите:
– Отървете се от предразсъдъците. Хармония в секса настъпва, само когато партньорите са готови да удовлетворят потребностите си взаимно. Да се изненадват и да бъдат изненадани…
– Разговаряйте помежду си за секс. И не само в леглото…
– Правете любов постоянно.
– Почивайте си един от друг. Според една немска поговорка, “любовта живее, когато вятърът духа между двамата влюбени.” С други думи, необходимо е да подишате чист въздух, да се опитате да промените обстановката – това ще позволи на всеки от вас да се почувства поне за кратко независим, да се наслади на тъгата от раздяла и да си възвърне желанието…

6. Общи планове и мечти
За да върви напред, двойката трябва да види своето бъдеще. А то винаги може да е извор на вдъхновение за партньорите, ако мечтите и желанията на всеки от тях са намерили обща допирна точка.
Защо това е трудно
Да имат деца, да си купят общо жилище, да отидат заедно на почивка през следващото лято… Дори такива очевидни за живота на една двойка планове за някои може да се окажат проблем. За да се планира бъдещето, най-малко е нужна сигурност, че връзката ще продължи – нещо, в което съвременната статистика на разводите кара хората силно да се съмняват…
Защо това е важно
Животът е невъзможен без планове за бъдещето.
Какво да направите:
– Говорете за своите желания. Всеки от двамата трябва да сподели личните си планове, да ги обсъди с другия и да ги включи в съвместните проекти.

– Погледнете напред.