6 навика, които пречат да постигнете желаните резултата във фитнеса

Начало » Външен вид » Упражнения » 6 навика, които пречат да постигнете желаните резултата във фитнеса

Вие всеки ден усилено работите над своето тяло във фитнес залата, за да добие фигурата ви по-съблазнителни форми. И влагате много сили и финанси в това. Но много често, тренировките ви се оказват не толкова ефективни, колкото ви се иска. Това се дължи на няколко навика, които затормозяват процеса на усъвършенстване на вашата форма и не ви позволяват да постигнете 100 % резултати. Целта ви трябва да е да ги откриете и да ги отстраните!
6 навика, които пречат да постигнете желаните резултата във фитнеса
Навикът да се пропуска загрявката
Много хора смятат, че разтягането и загрявката преди тренировка са само губене на време и бързат да премината към по сериозните упражнения и натоварвания.
Последствия: Навяхвания и мускулни разтежения.
Не забравяйте, че всяка тренировка трябва да започне с дори и не дълга (може и пет минутна) загрявка – може да бъде лек бяг или по-бързо ходене. В това време пулсът ви се ускорява и кръвното ви налягане се повишава, вътрешните органи започват да получават повече хранителни вещества и кислород. Загрявката подготвя мускулите и връзките за основното натоварване и намалява риска от травми до минимум.

Навикът за пиене на вода по време на тренировка
Естествено е, когато тренировката се “разгорещи”, да почувствате жажда. Но истината е, че пиенето на вода в този момент е нежелателно!
Последствия: предизвиква увреждане на сърцето.
Пиенето на големи количества вода по време на тренировка има много негативни последици: увеличава се натоварването върху сърдечно-съдовата система и се повишава кръвното налягане.
Най-добре по време на фитнес на всеки 15-20 минути да пийвате по 2-3 глътчици вода, като започнете от самото начало на тренировката – преди да се появи жаждата, защото усвояването на водата от организма отнема време. Това ще предотврати дехидратация и колапс на организма ви.

Навикът да се изпълнява постоянен комплекс от упражнения
Заучавайки определен комплекс от упражнения, вие ги повтаряте през всяка ваша тренировка, на практика без никакви промени.
Последствия: Някои мускули придобиват желаната от вас форма, но други не се “задействат” изобщо
Разнообразието в тренировките е нещо много важно. То ще ви донесе много повече положителни резултати от изпълнението на все същите познати ви упражнения. В крайна сметка, ако програмата ви от упражненията не се актуализира поне на месец, тялото ви привиква с натоварването и спира да реагира.

Навикът да разговаряте по време на тренировка
Как да не си поговорите с приятелката ви, която седи на съседния велотренажор? Толкова ви е забавно и весело. Да, но това е и вредно!
Последствия: Нарушавате дишането си.
По време на тренировка е много важно да дишате равномерно. Равномерното дишане ви помага да изпълнявате всички движения бавно и отмерено, като по този начин се повишава тяхната ефективност. Ако искате да поговорите, можете да го правите винаги след тренировка.

Навикът да се иска всичко наведнъж
Решили сте, че искате да имате елегантна фигура, и я искате на момента!
Последствия: преумора, колапс
Ние всички искаме да получим максимум резултати за минимално време. Може би и вие често си мислите, че много тежките натоварвания и интензивните занимания много по-скоро ще доближат формата ви до желаното съвършенство. В действителност: колкото повече калории ще изгорите по време на тренировката си, толкова повече време ще е необходимо на целия ви организъм да се възстанови. Умерените тренировки и постепенното увеличаване на тяхната интензивност са много по-полезни и ефективни.

Навикът рязко да се прекъсва тренировката
Довеждайки се до пълно изтощение, вие с чувство за изпълнен дълг се насочвате към съблекалнята.
Последствия: замайване и притъмняване пред очите
Леките упражнения в края на тренировката постепенно намалят пулса, успокояват мускулите и защитават сърдечно-съдовата система от сътресения. По този начин вие връщате организма си в спокойното състояние, в което се е намирал преди началото на тренировката.

Както виждате, тренировките ви за подобряване на вашата форма може да бъдат още по-ефективни, а и видимите резултати няма да закъснеят..