6 декември – Никулден

Начало » За дома » Празници » 6 декември – Никулден

Денят на св. Николай Мирликийски Чудотворец или Никулден е един от най-големите семейни зимни празници. Според народихристиянския мит за подялбата на света на свети Николай се паднали моретата, реките и езерата. В митовете се разказва, че светецът разлюлява и спира морските ветрове, ходи по моретата и ако има кораб в беда, го спасява. Така св. Николай става покровител на моряците и рибарите, а Никулден се празнува в чест на водната стихия. На този ден в жертва се пренася риба, най-често шаран, който се смята за слуга на светеца. Рибникът – шаран в тесто, се счита за традиционно за празника ястие. Той се пече в пещ, заедно с обредните хлябове – по два за всеки дом. На този празник се канят роднини, кумове и съседи и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба. По традиция никулденската трапеза не се вдига пред целия ден и е на разположение на гостите.
Както костите на гергьовското агне, така и костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Костта под главата на шарана, която е във формата на кръст и се нарича “кръхче”, се запазва за лек против детски болести.
В деня на св.Николай на трапезата освен рибник и обредни хлябове трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб – все пак Коледният пост продължава до 25 декември!