5 стъпки за енергичен ден

Начало » Здраве » 5 стъпки за енергичен ден

5 стъпки за енергичен денСкъпи следобедни моменти на мързел, зарязвам ви! И за ваша информация – причината не е в мен, а във вас.

1. Пусни кранчето.
Има причина защо всеки офис е снабден с бутилка студена вода. За да си поливаш главата, като изпушиш! Шега! Обезводняването води до намаляване на паметта и ефективността на мозъка. Стрес-хормонът кортизол също така забавя мозъчната функция, но водата помага да го разредиш и да го прогониш от тялото си.

2. Музиката ти помага да работиш повече.
Проучване на Университета в Маями показва, че хората, които слушат музика, приключват задачите си по-бързо и им хрумват по-добри идеи. Музиката помага за освобождаването на хормона на хубавите усещания допамин в тази част на мозъка, която отговаря за удоволствието.

3. Разкърши се.
Редовните 3-4 пъти седмично тренировки, дори да са по 45 минути, дават нужното натоварване. Няма нужда да се прекарва много време във фитнеса, твърдят експертите – достатъчно е да се натовариш ефективно за около 30-40 минути и после може да си тръгнеш. Просто се старай почивката между упражненията да не е по-дълга от 45 секунди.

4. Пребори се със спада в 4 часа следобед
Спадането на енергията вероятно е заради ниското съдържание на желязо, на което се дължи и понижението на концентрацията. Спаси се, като стартираш деня с богата на желязо храна. Зърнените закуски, включително и овесените ядки, или пък суровото сусамово и ленено семе, съдържат желязо и други полезни вещества. Те имат и други здравословни предимства – съдържат фибри и протеини.

5. Изключи часовника
Стресът те прави с 23% по-уязвима към сърдечни болести, така че трябва да намериш начин да оставиш тревогите на бюрото си. Запомни техниката С-П-Р-И: С като “Стоп”, П като “Поеми си дъх”, Р като “Разгледай ситуацията”…., И като “И сега продължи”.