5 причини да заобичате маслото

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » 5 причини да заобичате маслото

Въпреки, че маслото е било сред основните храни за предците ни, сега все по-често то се заменя с растителни мазнини, поради страх от вредния холестерол. Но какво губят тези от вас, които напълно се отказват от маслото?

Pats of butter

1. Топлина и енергия
Маслото представлява концентрирана млечна мазнина, а мазнините на първо място са топлина, която ви е толкова необходима в студените зимни дни. Да, маслото съдържа много калории (около 730 калории в 100 грама) и изключително бързо се усвоява от организма, но тези негови качества лесно се обръщат в полза на вашето здраве. Искате да се събудите бързо и да се чувствате бодри и силни – върнете в сутрешното си меню класическата закуска от хляб и масло. Тя е идеална за начало на деня, дори и за тези, които искат да отслабнат, стига да не превишавате нормата от 30 грама на ден. По този начин вие си осигурявате енергия, които можете да изразходвате без остатък до края на деня.

2. Мастноразтворими витамини
Благодарение на маслото вие може да имате гладка кожа, красива коса и здрави нокти, тъй като в него се съдържат мастноразтворимите витамини А, D, Е, К, както и 20 незаменими мастни киселини.
Витамин А няма да намерите в нито една растителна мазнина! А в 50 грама масло се съдържа една трета от необходимата дневна норма от този витамин, който е полезен за зрението и костите, състоянието на кожата и косата, работата на имунната и половата система. За това и този продукт е особено важен при настинки, когато дневна норма може да се удвои (до 60-70 грама). Маслото е особено полезно и за тези, които страдат от лошо храносмилане. Благодарение на витамин А, то “смазва” болния орган от вътре и по този начин допринася за бързото възстановяване.
Освен това, маслото помага и в компенсирането на недостига на витамин D в мрачните зимни дни. Друг аргумент в полза на употребата му през зимата е наличието на витамин Е, който е не само мощен антиоксидант, борещ се със стареенето, но и средство срещу сънливост и умора. Също така, този витамин предотвратява образуването на тромби, почиства и укрепва кръвоносните съдове.

Slices of butter and fresh bread, close-up

3. Добро настроение
Навярно не подозирате, че маслото също помага за производството на “хормона на щастието” – серотонин. В млечните мазнини се съдържа аминокиселината триптофан, без която е невъзможна образуването на серотонин. Този хормон, също така, подобрява съня, намалява чувствителността към болка и дори потиска апетита към сладко.

4. Бистър ум
Мазнините, включително и млечните, са необходими за обновлението на клетките. Особено много мастни съединения има в нервните тъкани и мозъка, така че е важно да знаете, че пълният отказ от консумацията на мазнини може да доведе до нарушения в концентрацията и мисловната дейност.

5. Холестерол
Не вярвайте на очите си? Трябва да знаете, обаче, че холестеролът не е съвсем безполезен. Той участва в изграждането на стените на съдовете и е незаменим при производството на биологично активни вещества, като жлъчните киселини, половите и някои други хормони. Освен това, холестеролът способства и производството на витамин D. Но все пак не забравяйте: за де не се страхувате от “лошия холестерол”, трябва да консумирате масло в малки количества (както беше споменато по-горе – не повече от 30 грама на ден).