5 мита за кафето…

Начало » Здраве » 5 мита за кафето…

5 мита за кафето...Въпреки, че в днешно време кафето е неотменна част от ежедневието ни, все още много хора вярват в какви ли не популярни митове за него… Като, например:

Кафето е вредно за здравето

Свойствата на кафето все още не са напълно изучени, но доказателства за това, че то е вредно за организма – няма. Голяма част от теориите за вредата от кафето са вече опровергани или не са потвърдени научно. Например, популярната версия, че то вреди на сърцето, е недостоверна. Освен това, хората често се притесняват, че заради ободряващия му ефект, кафето е опасно за нервната система и мозъка. Кафето действително притежава стимулиращи свойства, но този ефект трае само няколко часа и не е в състояние да наруши работата на организма.

Друго обвинение отправяно към кафето е, че стимулира загубата на калций в организма. Всъщност става въпрос за разход на незначително количество от този микроелемент. А балансът може да се възстанови много бързо, като към напитката си добавите мляко.

Все пак, както и при много други продукти, не трябва да забравяте, че кафето трябва да се консумира с мярка!

Студеното кафе губи своя вкус

Убеждението, че вкусът на кафето се усеща, само ако то е горещо, може да се свърже и с друга погрешна представа –  че кафето трябва да се приготвя само с гореща вода. Всъщност, то може да се консумира с всякаква температура, а в горещите летни дни си е най-добре да е студено. Може да му добавите лед или студено мляко или просто да го оставите да изстине преди да го изпиете – какъвто и вариант да изберете, ще установите, че кафето ви не е променило вкуса и качеството си!

Най-големи количества кофеин се съдържат в еспресото

Интензивният вкус на еспресото често води към заблуди и кара хората да си мислят, че в малката чашка се съдържа повече кофеин, отколкото в нежното лате или сладкото капучино. Всъщност, количеството на кофеина зависи от много фактори, сред които са видът и сортът на кафето, количеството и начинът, по който е приготвена напитка, качеството на зърната. Влияние върху количеството на кофеина оказва и продължителността на “контакта” между кафето и водата. Ето защо, в стандартна чашка еспресо може да се съдържа по-малко кофеин, отколкото в едно дълго кафе с мляко.

Вкусът на безкофеиновото кафе е по-слаб

Популярното мнение, че кафето води до безсъние, отдавна се поставя под съмнение, но въпреки това много любители на напитката се стараят да не я пият в късния следобед или вечер. За тях съществува добра алтернатива – безкофеиновото кафе. Относно него, обаче, битува митът, че то значително отстъпва по вкус и аромат на “истинското” кафе. Всъщност, това кафе същи притежава ярък и наситен вкус, вярно – малко по-мек, но въпреки това приятен и богат. Трябва, обаче, да знаете, че само по себе си безкофеиновото кафе също е мит – в него също се съдържа кофеин, но в много по-малко количество.

В по-тъмните (по-дълго време печени) зърна се съдържа повече кофеин

Истината е, че е точно обратното – колкото по-светли са зърната, толкова повече кофеин се съдържа в тях.