5 ключови предимства на ъгловите дивани

Начало » За дома » Интериор » 5 ключови предимства на ъгловите дивани

Когато избирате обзавеждане за дневната – диванът заема почетното място. Повечето хора съобразяват цветовия интериор и разположението на останалите мебели, спрямо него. Има всевъзможни модели и дизайни на пазара, но съвършеният ъгъл съчетава в себе си пет ключови характеристики.

5 ключови предимства на ъгловите дивани

1. Подходящи габаритни размери за различни дневни

Съвременните жилища са с по-малки квадратури и най-практично е да се избере ъглов диван. Заема компактна габаритна площ, спрямо гарнитурите, а дава не по-малко удобство. Плътно заема ъгъла на стаята. Височината позволява да го поставите дори по протежение на прозореца, тъй като дори и най-високите модели няма да закрият съществена част от светлината. В зависимост от големината на вашия хол, можете да изберете по-малък или голям размер. За щастие, дължините варират от 120 до над 300 см!
Емблематичен пример са легендарните ъглови дивани Делта, които се предлагат в Хоп мебели в различни размери, така че да паснат на различни жилища. Разбира се, не е задължително да избирате от една серия. Спрямо габаритите, които вашата дневна може да побере – можете да прегледате десетки варианти. Очертайте с въже вкъщи, или някакъв друг ориентир, габаритната площ, която би заел харесаният от вас ъгъл. Така най-лесно ще придобиете представа.

2. Удобна спална площ за гости

На всички ни се е случвало да посрещаме повече гости, отколкото легла имаме вкъщи. Така че на помощ идват ъгловите дивани. Всички модели са разтягащи се и бързо се превръщат в спалня. Механизмите на разтягане са в няколко варианта. Най-лесен е клик клак механизъмът, но той не е толкова разпространен при ъгловите, а повече при двойка или тройка дивани. Други модели са с издърпване на седалката, гърбът на дивана пада надолу и така се формира общата спална площ – тук предимството е, че няма механика, която с времето да се развали. Все по-рядко има модели, които са с пружинена рамка, сгъната под седалката и с изтегляне нагоре и напред се развива матрака. Хитро решение са декоративните възглавници, които можете да използвате и за сън – слагате калъфка и готово! Някои дори са мултифункционални – служат за подлакътник, а като разтегнете дивана можете да ги преместите за сън. Голямо предимство са и моделите с цип, които позволяват да ги свалите, изперете и върнете обратно.

3. Допълнително място за съхранение

Не толкова задължителна функция – каквато е спалната площ, е раклата на ъгловия диван. Въпреки това, повечето модели са с една или дори две ракли. Изключително добро предимство – особено, ако имате малък апартамент. Имате допълнително пространство за съхраняване на сезонни дрехи и завивки, които не ползвате често. В повечето случаи раклата се намира под седалката на лежанката. При моделите, които имат и втора ракла – тя най-често е разположена до мястото на разтягане.

4. Различни цветови комбинации

Дизайнерите на мека мебел ни изненадват все по-приятно с огромното разнообразие от цветови комбинации на ъгловите дивани. Разбира се, има модели, които са решени в един цвят, но в повечето случаи виждаме ефектно съчетание от два, а дори и три цвята. Модерни са варианти с един цвят на основата и подлакътниците и друг – на седалката и облегалката. Изключително елегантно изглеждат ъглови дивани с няколко нюанса разлика в тапицерията. Контрастните комбинации са също доста ефектни. Този богат избор позволява смели интериорни решения. Можете да обзаведете дневната в бежова гама, например, и да добавите свежест само чрез цветовете на ъгъла. А ако добавите и декоративните възглавници – играта с различните цветове е само въпрос на въображение и лично предпочитание.

5. Практични и ефектни дамаски

Тапицерията на ъгловия диван е съществено важна. Добре е да помислите за нейната поддръжка, преди да се спрете на модел. Ако имате малки деца – естествената кожа и белите цветове не са най-добрата идея, поради това, че най-много изпъкват евентуални щети, нанесени при употреба. В крайна сметка диванът е място и за похапване пред телевизора, и за времето с книжка и вино докато почиваме, и за семейни вечери с пуканки и филм. Много по-важно е да се наслаждавате на времето си за почивка, отколкото да се тревожите дали няма да съсипете дивана. Ако харесвате кожата като тапицерия – препоръчваме ви да е еко кожа, а не естествена. Несравнимо по-лесно се поддържа, а и цената е значително по-ниска. Имайте предвид, че ако прекарвате дълго време седнали – кожата започва да запарява и не е много комфортно. Добър вариант е съчетание – плат за седалките, кожа за долната част и облегалката. Луксозно излъчване и несравним комфорт дава флок дамаската. Тя е с фини влакънца, които при допир са нежни и променят посоката си, така че цветът се превръща в богат на нюанси. Вечната класика е жакардът. Изключително устойчива на износване, не запарява и е в красиви десени.

5 ключови предимства на ъгловите дивани

Заслужава си да отделите достатъчно време за избор на съвършеният за вас ъглов диван. Прекарваме повече време на него, отколкото се замисляме. Съобразете го и с предпочитанията ви за мекота. Ако обичате да потъвате сред мекост – изберете пълнеж със силикон. Ако предпочитате по-голяма стабилност – дунапренената седалка върху твърда основа е вашият вариант. Ако планирате често да използвате функцията сън – седалки с пружинен пакет “бонел” е най-добрият избор