3 полезни съвета за лично финансово планиране

Начало » Кариера » 3 полезни съвета за лично финансово планиране

3 полезни съвета за лично финансово планиранеСъветите обикновено са насочени за хора, които сега започват сериозно финансово планиране, което да съпътства техния живот. Това обикновено им се налага когато в един момент са се озовали без достатъчно пари, а хаотичната страна в живота им е била в много по-голям процент от подредения начин на мислене.

Финансовото планиране по начало помага много, за да изградите бизнес кариера, да се справят със семеен бюджет, да управлявате планирани разходи и т.н. Затова ето няколко надяваме се полезни съвети. Запомнете обаче, това са само насоки, а не представляват нещата, конкретно за дадена ситуация.

Първи съвет: Първо платете на себе си. Казано иначе, това което получавате като месечно възнаграждение или постъпление, в по-голяма си част трябва да бъде спестено за вашите лични нужди.  Ако сте глава на семейство, това значи, че отговорността ви е по-голяма и значителна част от постъпленията трябва да се насочат към общите нужди. Когато знаете колко пари заделяте за себе си, ще можете да правите планове какво да купите и какво да плащате с тези пари.

Втори съвет:  Създайте си схема на харчовете. Много подходящата е тази схема в процентно отношение 50 на 30 на 20. Това означава половината от приходите ви да отиват за разходите за бита и ежедневието: храна, битови сметки, домашни потребности. Това са заделени пари и похарчени пари за нещата, които поддържат живота ви.

30%  отиват за забавление, за излизане навън, за хранене навън, за приятни уикенди, за хоби занимания. Каквото и да работите, не трябва да забравяте, че вие не се работата си, а много повече. Двадесетте процента в схемата отиват за спестявания за краткосрочни цели, за средносрочни или дъглосрочни, като спестяването има свои собствени закономерности. Разбира се, няма как всичко да е перфектно и схемата  може да се променя според ситуации, важното е просто да се държите в разумни граници.

Трети съвет: Спестявайте според целите си.С всяка възраст се променят приоритетите и трябва с това да променяте и финансовите си възгледи. Колкото повече цели имате и колкото по-големи визионери сте, толкова по-качествено трябва да спестявате и да влизате в отношения с финансови институции.

 Спестявайте задължително в две насоки: спешен фонд, който да покрива спешни и неочаквани намеси, и за пенсионната си възраст. В тези трудни икономически времена и несигурни демографски процеси, ако имате добра работа и солидни финансови постъпления, можете да направите алтернативен план за третата си възраст.

Източник: Всичко за кредите – vsichki-krediti.com