3 ароматни билки за вашата градина за готвене и чай

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » 3 ароматни билки за вашата градина за готвене и чай

Тези многогодишни растения са лесни за отглеждане и незаменими в кулинарията и лечението. Пресните листа могат да подобрят вкуса на всяко ястие, а от сушените растения се получават ароматни и полезни чайове.

Мента

01menta
Голямото съкровище на това растение е етеричното масло, което съдържа 50-80% ментол. Листата и съцветията са богати на каротин, витамин С и други витамини и органични киселини, танини и летливи вещества. Листата и младите филизи може да се добавят към салати, месни и зеленчукови ястия, при мариноването на краставички, ароматизирането на сосове, в различни напитки и захарни изделия. Сушената мента е незаменима в чая.
Лечебни свойства: В старите медицински ръководства се казва, “че ментата охлажда устата, но затопля стомаха”. Това растение има успокояващ и обезболяващ ефект. Ментата се използва при простудни заболявания, стомашно разстройство, заболявания на черния дроб и жлъчката. Запарката от ментови листа (5 гр. на чаша вода) може да ви спаси от тъгата.
Къде да садите: Ментата е светлолюбиво растение, но търпи и леко засенчване. Добре расте на рохки, плодородни почви.
Кога да садите: През април-май или през август.
Грижи: Торете растенията в началото на пролетта и когато започнат да се образуват първите пъпки. Ако е необходимо, разрохквайте почвата и поливайте. Ментовите растения трябва да се подновяват на всеки 3-4 години. Внимавайте: те са доста агресивни и бързо заемат големи площи.

Мащерка

3 ароматни билки за вашата градина за готвене и чай
Листата на мащерката съдържат етерично масло, чиито основни компоненти са тимол и карвакрол, които придават на тази билка приятен аромат и леко горчив пиперлив вкус. Освен витамин С, каротин и микроелементи в тази ароматна трева се съдържат и дъбилни и смолисти вещества, както и други полезни компоненти. В кулинарията мащерката се употребява в малки количества като подправка за супи, зеленчуци, риба и месни ястия, в блюда включващи извара и зърнени продукти, както и в домашното консервиране.
Лечебни свойства: В народната медицина чаят от мащерка се използва при заболявания на дихателните пътища и храносмилателните органи, както и при безсъние. Отварата от мащерка дезинфекцира устата, от настойката се правят лосиони и компреси, които помагат при артрит, радикулит, невралгии.
Къде да садите: Мащерката предпочита слънчеви места. Издържа и на леко сенчести и дори напълно засенчени места, но в такива случаи е по-вяла и цъфти слабо. Подходящата за засаждане почва е лека, плодородна и добре дренирана.
Кога да садите: По всяко време, с изключение на края на есента – мащерка е непретенциозна и издържа на суша. Цъфти през юли-август.
Грижи: Не изисква торене. Ако редовно се подрязва, мащерката става гъста и плътна. Необходимо е да се полива само по време на сухите пролетни и летни месеци. Болести и вредители по мащерката няма. Вреда за растенията може да нанесе само излишната влага. Размножава се чрез семена, резници и разделяне на храста. Отглежда се на едно място в продължение на 3-5 години.

Риган

3 ароматни билки за вашата градина за готвене и чай
Риганът е много популярен в италианската, мексиканската и испанската кухня. Добавя се към пици, паста, салати, сосове, супи и много други ястия, защото придава ярък приятен вкус и в същото време стимулира апетита. Използва се в домашното консервиране при осоляването и мариноването на краставици и гъби.
В листата и цветовете на ригана се съдържат аскорбинова киселина, етерични масла, дъбилни и горчиви вещества. По съдържание на селен тази билка не отстъпва на чесъна и броколито.
Лечебни свойства: Риганът е част от много лекарствени чайове. Препоръчва се при простудни заболявания в комбинация с други билки – например, за по-бързо затопляне и изпотяване трябва да пиете чай от риган и липов цвят. Добре изсушеният и стрит риган (събира се на втората година след засаждането му) не губи своите ценни свойства в продължение на три години.
Къде да садите: Тази билка обича открити слънчеви места. Няма конкретни предпочитания към почвата, но по-добре расте на леки и неутрални почви.
Кога да садите: От април до юни на открито място.
Грижи: Риганът се полива само при продължително засушаване; тори се 3-4 пъти през сезона. Издържа на студ и не изисква специално покриване за през зимата. Размножава се чрез резници и разделяне на храста. Отглежда се на едно и също място 4-5 години.