13 продукта, които потискат глада

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » 13 продукта, които потискат глада

13 продукта, които потискат гладаВсички ние мечтаем да си похапваме, каквото си искаме, и в същото време да не се притесняваме за теглото си.

За щастие има немалко на брой вкусни и полезни продукти, които позволяват да се контролира апетита и в същото време да не се качват килограми…

1. Червена риба

Съдържа много протеини и омега-3 мастни киселини. Това съчетание на хранителни вещества помага да се чувствате по-дълго време заситени. Освен това, червената риба е полезна за здравето. Ако я похапвате редовно, ще намалите риска от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

2. Авокадо

Това е прекрасен източник на основни мастни киселини, а съдържащата се в него олеинова киселина увеличава продължителността на чувството за заситеност, което позволява по-късно да приемете по-малко храна, а от тук и по-малко калории.

3. Кафе

Кофеинът помага за горенето на калории и разрушава мазнините, а също така контролира и апетита. Ако пиете кафе половин час преди хранене, това ще повлияе на чувството ви за глад. Обикновено на отслабващите им се препоръчва да пият по две чаши чисто кафе на ден (съдържащи около 200 милиграма кофеин). Но все пак трябва да сте сигурни, че такива големи количества кофеин няма да нанесат повече вреди на здравето ви, отколкото ползи.

4. Чия

Тези семенца могат да поглъщат количество вода, равняващо се на 11-12 пъти собствената им маса. А това ще ви помогне да запълните стомаха и ще създаде чувство за ситост, което пък ще намали апетита ви.

5. Кокосово масло

Това масло се различава от другите, защото съдържа мастни киселини от средно равнище, което означава, че те се усвояват от организма по по-различен начин и оказват положително влияние на метаболизма. Кокосовото масло способства горенето на калории и избавя от мастните натрупвания в областта на корема.

6. Яйца

Те са евтин и в същото време питателен източник на протеини, който обезпечава чувството за ситост. Така че, ако на закуска си похапнете яйца, то ще погълнете по-малко калории, отколкото, ако предпочетете сандвич или тестяна закуска.

7. Чили чушки

В лютите чушки се съдържа каспаицин, който представлява химическо съединение, намаляващо апетита и способстващо изгарянето на мазнините. Дори един грам червени чили чушки потиска чувството на глад и подпомага отслабването. Разбира се, на хората, които редовно похапват люти чушки такава диета няма да помогне, тъй като те вече са развили толеранс към лютата храна. А това е и една от причините да не добавяте лют пипер към храната си ежедневно.

8. Спанак

Той съдържа тилакоиди, които увеличават съдържанието на хормона лептин. Този хормон регулира метаболизма и контролира чувството за глад, като по този начин подпомагат загубата на тегло. Започнете, че 100 грама спанак на ден ще са ви достатъчни, за да постигнете нужния ви ефект.

9. Зелен чай

В зеленият чай се съдържат кофеин и катехин, като и двете вещества способстват загубата на тегло. Първият гори мазнините и намалява апетита, а вторият ускорява метаболизма и също позволява преработката на мазнините в организма. Съчетанието от тези два елемента провокира организма да гори калории много по-ефективно. На отслабващите се препоръчва да пият по 250-500 милилитра зелен чай на ден.

10. Леща

Лещата е необикновено полезна, тъй като съдържа много фолиева киселина, желязо, калий, магнезий. Тя също така е богата на фибри, благодарение на което много ефективно се бори с чувството за глад. Лещата насища, но за сметка на това съдържа малко калории. И още един плюс – тя се готви много по-лесно от останалите бобови култури.

11. Джинджифил

Гингеролът, съдържащ се в корена на джинджифила, подпомага отслабването. Освен това, същото вещество контролира и нивата на лептин – хормонът отговарящ за метаболизма и намаляващ чувството за глад.

12. Овесена каша

Истинската овесена каша (а не приготвящата се за секунди) съдържа много фибри, които засищат задълго. Така че, закусвайте с овесена каша, за да изядете на обяд много по-малка порция от обикновено!

13. Кисело мляко

Киселото мляко съдържа много белтъчини, които утоляват глада за дълго. Също така, съдържа и бактерии-пробиотици, които са полезни за храносмилането. Колкото и да е странно, в обезмасленото кисело мляко се съдържа много захар, така че е най-добре да го избягвате. А необезмасленото мляко намалява риска от затлъстяване и от диабет от втори тип.