11 идеи за великденска украса с яйца

Начало » За дома » Празници » 11 идеи за великденска украса с яйца

Великден е един от най-обичаните християнски празници, който е чакан дори от тези, които не се смятат за дълбоко религиозни. Този ден символизира възкресението, прераждането, новото начало и по-добрия живот, така че е скъп на всеки един от нас.
Днес ви предлагаме няколко интересни идеи за това, как да си направите великденска декорация от различни заготовки с форма на яйца и от ненужните яйчени черупки.

Заготовки
Като заготовки за вашите декоративни яйца може да използвате както продаваните по магазините дървени и стиропорови модели, така и направени от вас самите яйца от папие-маше. Много често се използват и сурови яйца, които преди това са изпразнени от съдържанието им (за целта в единия край на яйцето се прави малка дупчица, през която с помощта на клечка за зъби жълтъкът и белтъкът се разбъркват и след това се изтръскват).

9 идеи за украса на заготовките
Когато имате достатъчно на брой заготовки, можете да започнете с украсяването им. В този процес можете да включите и децата си, защото за направата на много от декорациите не се изискват някакви особени умения, но пък са забавни и увлекателни.
Като за начало, освен заготовките, ще са ви необходими лепило, акрилна боя, пастели, четка, декоративни елементи по желание.

1. Покрийте яйцето с лепило с помощта на четка, след което го оваляйте в брокат, дребни синци или пайети. Оставете го да изсъхне и отстранете излишното.

01brokat

2. По предварително боядисаните заготовки залепете изрязани предварително малки цветчета или звездички.

02cvetcheta

3. Облепете яйцата с предварително изрязани ленти от пайети. От същите ленти можете да направите и фигурки по заготовките.

03paieti

4. Изрежете ленти от цветна хартия. По края на лентите изрежете ресни. С тях облепете яйцата.

04lenti

5. Нанесете дебел слой лепило по заготовките и ги оваляйте в мъх, тънки хвойнови иглички или други естествени материали.

05mah

6. Боядисайте заготовките с акрилна боя. След като изсъхнат с ги нашарете с пастели.

06boia_pasteli

7. На боядисани в ярки цветове яйца залепете или нарисувайте смешни лица.

07lica

8. Ако обичате да плетете, можете да си направите красиви плетени пиленца, като “облечете” дървени заготовки и зашиете тъмни маниста за очички.

08pleteni

9. А ако не разполагате с време и търпение, можете просто да завиете яйцата в цветна хартия.

09hartia

2 идеи за украса от празни яйчени черупки
При подготовката на празничната трапеза можете да отделите красиви половинки от яйчени черупки, които да използвате в украсата на масата по следните начини:

1. Сипете във всяка черупка малко пръст и присадете в нея дребни стайни растения.

10cherupki

2. Направете си сами празнични свещи, като във всяка черупка поставите връвчица за фитил и налеете разтопен восък.

11sveshti