10 тайни на успешното интервю за работа

Начало » Кариера » 10 тайни на успешното интервю за работа

Това се случва в живота на почти всеки човек: на някои  – по веднъж, на други – на всеки шест месеца. За някои е много добър повод за осъществяване на мечтите им и за започването на нов живот, а други се страхуват от това, като от огън. И така, какво да направите, когато дойде време да си намерите нова работа!

10 тайни на успешното интервю за работа Като за начало, трябва да се замислите, какво точно не ви устройва на досегашната ви работа: ниска заплата, безинтересни проекти, лошо ръководство, колеги-клюкари и т.н. Всичко това можете да разкажете на приятелите си, но в никакъв случай не трябва да говорите лошо за предишната си работа на интервюто. Това няма да ви представи в най-добрата светлина.
Следващата стъпка е да се опитате да определите, каква точно работа ще търсите в момента. Когато намерите отговора и на този въпрос, можете да се впуснете в търсенето на подходящи свободни работни места. Можете да търсите работа както в интернет, така и чрез приятели и агенции.
И така – изпратили сте своето CV по някоя обява за работа и са ви поканили на интервю. От тук започва и най-интересното. Представяме ви 10 прости правила, които ще подобрят първоначалното впечатление за вас в очите на бъдещия ви работодател:

1. Предварителна подготовка за въпросите в интервюто
Много често те са доста еднообразни и варират в зависимост от желаната позиция и спецификата на компанията. Ето някои от най-популярните въпроси:
– Разкажете за себе си.
– Разкажете за последно място, на което сте работили, и за отговорностите ви там.
– Информация за вашето образование и за професионалните ви постижения.
– Вашите силни и слаби страни (обмислете този въпрос възможно най-добре).
– Каква работа си търсите, защо сте избрали именно тази фирма (подходящи в случая са малко ласкателства).
– Как се справяте в стресови ситуации (дайте и примери).

2. Външен вид
Трябва да е делови и спретнат, а най-добрите да е в зависимост от спецификата на компанията и нейния дрес-код.

3. Професионални умения
Проверете дали имате достатъчно познания за работата и позицията, която сте избрали. Не преувеличавайте силите си, но и не се принизявайте. Бъдете откровени, но винаги мислете за това, какво впечатление ще направите на потенциалния си работодател със следващото си изказване.

4. Информация за фирмата
Преди интервюто разберете колкото се може повече за фирмата и особеностите в сферата и на  дейност. Запомнете името на човека, който ще води интервюто, и при удобна възможност се обърнете към него по име.

5. Вашите документи
Бъдете готови по време на интервюто да покажете дипломата си за висше образование, а ако сте дизайнер, рекламен агент или журналист – портфолио, различни сертификати и, разбира се, резюме.

6. Преборете се с емоциите
Опитайте се да не се вълнувате – това е просто интервю. Ако ви е трудно да преодолеете притесненията си, отидете за няколко интервюта “за опит” или си организирайте “интервю” с приятелка.

7. Уверен говор
Бъдете уверени в себе си и своите сили, говорете точно, ясно и без да се запъвате. Ако сте поканени на интервю, значи с нещо сте заинтересували собственика на фирмата.

8. Вашата позиция
Не е необходимо винаги да се съгласявате с работодателя, но също така не е редни и да спорите без основателна причина. Докажете, че сте личност, която има свое собствено мнение, но в същото време може да изслуша мнението и на другите и да намерите в него своите предимства и недостатъци. Уважавайте събеседник си и не го прекъсвайте.

9. Вашите въпроси
В края на разговора, ще дойде ред вие да зададете въпросите, които ви интересуват. Не започвайте, обаче, с въпросите за заплата и компенсации при освобождаване от работа. Това ще изгради в работодателя представата, че основната ви мотивация се парите и “неизпълнението на работните ви задължения”.

10. След интервю
Ако ви обещаят да ви се обадят след срещата, но не го направят, можете вие да се обадите, но след 3-7 дни. В това няма нищо неправилно.

Желаем ви успех в намирането на работата на вашите мечти!.