10 съвета, как да напишете правилно своето СВ

Начало » Кариера » 10 съвета, как да напишете правилно своето СВ

10_CVКогато си търсите работа, СВ-то е първият и най-важен източник на информация за вас. От това, което сте написали в него, зависи дали работодателите ще проявят интерес към вас и ще ви поканят на интервю. Ето някои съвета, как да съставите СВ така, че да ви обърнат внимание:

1. Преди да пристъпите към писането на СВ, направете пълен списък на трудовите си постижения, от който да сте в състояние бързо да изготвите резюме за всяка компания. В този списък трябва да включите всички места, на които сте учили (включително и курсовете и семинарите) и работили. След това ще ви е много лесно да изберете от този списък най-подходящата за дадения случай информацията, благодарение на която да се представите възможно най-добре пред работодателя.

2. Този съвет може да ви се стори странен, но не забравяйте да посочите в СВ-то си трите имена, семейното си положение, броя на децата си, нивото на образование. Съветът е странен, защото колкото и очевидни да ви се струват тези неща, се случва някои от тях да се пропуснат. Тази информация трябва да бъде посочена още в самото начало на вашето резюме, така че работодателят незабавно да си изготви някаква представа за човека, с когото ще се срещне.

3. Общо правило: всички места, на които сте работили, трябва да се опишат в хронологичен ред, като започнете с последната ви месторабота. “Историята” на всяко работно място трябва да бъде кратка и сбита: колко време сте работили там, име на организацията (фирмата), накратко – сферата и на дейност, длъжността и основните отговорности, които сте изпълнявали. Не е необходимо да пишете нищо друго.

4. След описанието на работните места, би било подходящо да опишете и професионалните умения и личностните качества, които биха ви помогнали в новата работа. Но в никакъв случай не се увличайте. Всички са наясно, че в тази точка може да напишете каквото си пожелаете, за това яснотата и лаконичността са изключително ценни.

5. Бъдете кратки. Никой няма да прочете 10 страници, описващи трудовите ви подвизи. Основната функция на СВ-то е да покажете, че уменията ви са поне малко подходящи за работата, за която кандидатствате. Най-добре е да демонстрирате добрите си качества на самото интервю.

6. Пишете само истината. Всяко ваше кариерно постижение може лесно да бъде проверено само с едно телефонно обаждане до предишния ви работодател.

7. Никой, обаче, не казва, че трябва да напишете цялата истина. Ако сте инженер, но през последните шест месеца сте работили като продавач, е по-добре да не споменавате това в резюмето си. Все пак трябва да помислите, как ще обясните това по време на интервюто.

8. СВ-то трябва да бъде написано точно, ясно, в хронологичен ред, без граматически грешки. Това показва:
а) вашето желание да започнете работа в дадената фирма;
б) способността да формулирате своите мисли;
в) нивото на познаване на българския език.
Объркването в резюмето ви може да свидетелства за объркване в главата ви.

9. Снимката е желателна. Но не изрязана от училищна или от групова плажна фотография, а такава, като за лична карта. Много важно е на нея да изглеждате акуратно и доброжелателно.

10. Въпреки формалността на жанра, се опитайте да напишете своето СВ така, че в него да се виждате самите вие. Вие сте личност и не трябва да се страхувате да го показвате.