10 признака, че интериорът на дома ви е морално остарял

Начало » За дома » Интериор » 10 признака, че интериорът на дома ви е морално остарял

10 признака, че интериорът на дома ви е морално остарял Едва ли има човек, който да обича да се занимава с ремонти, но понякога това е просто необходимо! Дори и да ви се струва, че обстановката в дома ви изглежда нормално, защото е чисто и уютно, вижте дали не се налага да я промените, като прегледате долните десет признака, които ще ви покажат кое е вече неприемливо и остаряло в интериорния дизайн…

Тапети

Да започнем с уговорката, че това не важи за всички видове тапети. На първо място към неприемливите варианти попадат фототапетите, за които трябва да забравите веднъж и завинаги, както, между другото, и за всички хартиени тапети. На второ място са лъскавите тапети с причудливи рисунки, като гербови лилии и монограми. Приемлив вариант са виниловите тапети, но най-добре е просто да боядисате стените в подходящ за вас цвят (разбира се, в този случай стените трябва да са идеално равни!)

Керамични плочки с рисунък

Плочките също трябва да се избират много внимателно. Забравете за сюжетите “изрисувани” върху стените на баните и кухните! Мозайките са подходящи, но не бързайте да подчертавате кухненската тематика с отделни плочки с разни надписи или с изображения на храни. Те твърде много напомнят на водните лепенки, с които бабите ви са „разкрасявали“ белите плочки.

Декорации за таван

Признайте, че голяма част от тях изглеждат наистина евтино и нелепо. А освен това, зрително правят тавана по-нисък. В допълнение, дизайнерите са на мнение, че и окачените тавани са изживели времето си, особено ако са на няколко нива и сложни елементи. Най-добрият вариант е идеално равен бял таван.

„Дизайнерски“ елементи

Вълнообразни форми, подлакътници с мини колони, текстил с чудовищно ярки цветове или животински шарки – забравете за всичко това… И не обръщайте внимание на продавачите, които наричат подобни изделия дизайнерски – няма такова нещо! Забравете и за декорациите от цимент и гипс, барелефите и прочие чудесии. Спрете се на изчистените прави линии и на лаконичните форми – това е най-актуалното в момента.

Тежки завеси

Сложните конструкции за прозорците са отживелица. Вие не живеете в театър! Защо са ви завеси с множество ресни, пискюли, ламбрекени, вълни и какво ли още не? Необходими са ви само щори и леки изящни пердета.

Компютърна маса

В момента подобна вещ само заема място, а и в днешно време настолните компютри са отстъпили мястото си на лаптопи и таблети, за които ви е достатъчно да имате просто едно удобно кресло.

Гипс картон

Махнете преградните стени от гипс картон! Първо, че в днешно време на мода са отворените пространства и второ, ако наистина ви се налага да отделяте пространството е по-добре да се спрете на дърво или стъкло – така домът ви ще изглежда съвременно.

Дворцовост

Картини в тежки рамки с причудливи орнаменти, полилеи, позлата, гипсови или циментови орнаменти… Съгласете се, че отделните елементи на подобен дворцов разкош изглеждат наистина странно, а и е доволно трудно да се впишат в модерния хай тек интериор. Но и интериор изцяло издържан в този помпозен рококо стил в днешно време изглежда още по-странно.

Фалшификати

Пластмасовите имитации на камъни или керамика, фолио наподобяващо мрамор или дърво – всичко това си е направо ужасно! Да, може и да ви се е сторило добра идея да освежите някоя стара мебел или да „обновите“ кухнята си набързо, но истината е, че подобни неща изглеждат доста жалко, а и доста евтино…

Душ кабина

Може и да ви се струва странно, но душ кабината също си изживя времето. Според дизайнерите тя изглежда евтино и грозно. Така че, ако ще обновявате банята си и искате да отделите душа, спрете се на стъклена преграда. Сега това е най-актуалният вариант.