Щитовидната жлеза

Начало » Здраве » Щитовидната жлеза

Щитовидната жлезаЩитовидната жлеза се намира малко над адамовата ябълка.  Можете да я усетите, ако леко натиснете тази част с пръсти. Нейната функция е изключително важна за развитието и функционирането на организма. Почти всички проблеми, които могат да възникнат в човешкото тяло, са в резултата на нарушена функция на жлезата.

Смята се, че жените страдат много по-често от проблеми на щитовидната жлеза, отколкото мъжете. Над 35 годишна възраст жените са изложени на по-голям риск от заболяване, като например увеличена щитовидна жлеза.

Основната дейност, която извършват хормоните на щитовидната жлеза е да поддържа организма и да отговаря за неговия метаболизъм. Тя произвежда два хормона Т3 и Т4, които отговарят за усвояването на енергията и разграждането на хранителните вещества.

Щитовидната жлеза влияе и на плодовитостта. При жените тя влияе на честотата на менструалния цикъл, както и на оплодените яйцеклетки и бременността. При мъжете пък оказва влияние на сперматозоидите и желанието.

Проблеми с организма идват, когато щитовидната жлеза има прекалено ниска или прекалено висока дейност.  Ако произвежда прекалено ниско количество хормони, то те трябва да се приемат допълнително. Ако това обаче не стане, то пациентът би приличал на старец, дори и да не е на толкова години.

Причините за различните промени с щитовидната жлеза могат да бъдат най-различни: стресова работа, хранителни дефицити, бременност, хронични заболявания и други. Важно е обаче да се хванат на време, за да можете да преминете и към тяхното адекватно лечение.

Можете да забележите, че нещо не е наред, когато имате хранителни проблеми и по-скоро проблеми с отделянето, рязко качване на теглото, без да има видима причина за това, депресивни състояния, окапване на косата и суха кожа. Това са симптоми за понижена функция на жлезата.  Също така, за повишена функция на жлезата може да бъде липсата на йод. Йодът участва в производството на двата, хормона, които споменахме по-горе. При липса на йод и бедно хранително меню, то щитовидната жлеза има повишена функция.

Дори и да се усещате уморени,  депресирани и без настроение, не го отдавайте на работата. Може да става въпрос за здравето на вашата жлеза и най-вероятно има проблем с нея. Помолете вашия лекар да ви направи профилактични изследвания.  Не отлагайте профилактиката, преди да е станало прекалено късно!