Черният цвят в интериора

Начало » За дома » Интериор » Черният цвят в интериора

Кое е първото нещо, което ви идва на ум, когато чуете за използване на черния цвят в интериора? Ако се сещате за черна и страшна стая пълна със страхове и притеснения, то вие просто живеете в плен на предразсъдъци или никога не сте виждали добре изпълнен интериор с черно.
Черният цвят най-често се свързва с нощ и тъмнина, а не всеки е готов да живее в такава среда. Неправилното му използване може да предизвика депресия и мрачни мисли. Но ако се замислите, същото може да се каже и за други цветове. Например, червеното при прекомерна употреба предизвиква дразнене, а наситеното синьо – депресия. Значи, проблемът не е в самите цветове, а в неправилното им използване.
Черният цвят може да предизвиква не само отрицателни емоции, но и положителни. Благодарение на своята строгост, той подпомага концентрацията и дори може да успокоява. Черното е един от любимите цветове в минимализма, защото той прави линиите изчистени, ясни и лаконични. С помощта му помещенията стават изразителни, а контраста с другите цветове подчертава сдържаността на обзавеждането.
Най-важното в работата с черния цвят е рационалното му използване, както и правилното му комбиниране с другите цветове. Но къде е най-добре да се използват елементи в черен цвят?

Антре

Черният цвят в интериора
Активното използване на черния цвят в антрето и коридора не е желателно, тъй като тези помещения и без това са доста тъмни и лишени от светлина. Ако, обаче, има достатъчно светлина и стените са светли, то можете да използвате някои декоративни елементи или мебели в черно. Черният шкаф, например, може да заеме достойно място в антрето ви, но не забравяйте да добавите светли цветни елементи към него, за да разредите черното (например, поставете отгоре бяла порцеланова ваза или купа).

Всекидневна

Черният цвят в интериора

Всекидневната е място за отдих, развлечения и приемане на гости. Ето защо в тази стая не трябва да има прекалено много черно, защото в противен случай няма да сте в състояние да се отпуснете и да си починете. Въпреки това, черните мебели изглеждат много добре във гостната, като и придават величие и стил. Черен кожен диван, черна холна маса и дори черен полилей – всичко изглежда елегантно и изискано.

Спалня

Черният цвят в интериора
Изненадващо, но в тази стая черното може да изглежда секси и загадъчно. На фона на светлите стени черните легло и нощни шкафчета изглеждат луксозно и дори романтично.

Кабинет

Черният цвят в интериора
Кабинетът е мястото, където може да добавите черния цвят без колебание. Той ще ви помага да се настроите за работа, да се съсредоточите върху проблемите и дори да откриете най-доброто решение. Черното бюро изглежда стилно и строго, но не забравяйте да добавите цветни елементи, които да ви служат за отпускане и да ви зареждат с настроение.

Кухня

Черният цвят в интериора
Черният цвят рядко се използва в кухнята, тъй като в тази стая много хора предпочитат по-ярки цветове, както и съчетанията от най-различни свежи нюанси. Но ако сте любител на класиката и строгостта, черното ще ви помогне да постигнете желания резултат. Много добре, например, изглежда черният плот на фона на светлите стени. Ако се стремите към оригиналност, то такъв вариант няма как да не привлече вниманието ви. И, разбира се, не забравяйте за черните съдове.

Баня

Черният цвят в интериора
В банята черният цвят е рядкост – присъства, преди всичко, под формата на детайли и декоративни елементи. Например, огледало в черна рамка изглежда много ефектно. В елементите от декора на банята можете да се опитате да използвате съчетанието на черно и сребърно – този съюз изглежда луксозно и изискано.

Надяваме се, че сте променили мнението си за черния цвят и че сте разбрали, че и той може да изглежда красиво и благородно в интериора. Не се страхувайте да използвате “цвета на нощта” – резултатите ще ви изненадат приятно!