Чалгата не ви е виновна

Начало » От вас... » Чалгата не ви е виновна

01chВ последните години да си моралист се охарактеризира с това да плюеш по чалгата. Не само по музиката, но най-вече по визията.
На всички ни прави впечатление, че ходещите копия на фолк звезди са млади и даже малки момичета, а това засилва неодобрителното цъкане с език. Но кого копират те всъщност?
От известно време следя един глупав женски сайт (само заради козметичните съвети), но няма как да си сложа анти-чалга очила и да не виждам новините за фолк дивите. А там ежедневно бълват статии коя певица на кой дизайнер носела дрехите, кои световни звезди е изкопирала в новия си клип и т.н. Снимките допълнително засилват убеждението, че има нещо гнило. Защо да се прехласваме по Бионсе и Дженифър Лопес, като нашите певици носят абсолютно същите тоалети, а повечето са и по-слабички и им стоят по-добре? Музиката не коментирам.
Така че, какво ли е в главата на една тийнейджърка? Харесала си е някакви ултра високи обувки в модно списание, а Галена и Джей Ло се разхождат с подобни. Когато момичето се сдобие с такива, тя така или иначе ще прилича на евтина курва, независимо дали гледа Планета или MTV.
Чалга видът не е само в България, не е само на Балканите, той просто е модна тенденция, която трябва да изчакаме да премине. И да се молим да не дойде нещо по-лошо.
Да не забравяме, че и отвън идва манията по пластичните корекции, просто за някои неща сме по-назад във времето. Поп-фолк певиците са виновни само за попрекаляването си от време на време, но не и за масовата тенденция да си кичозен и… ”лъскав”.
Единственото им прегрешение е музиката, която правят. За всички ни би било по-добре Мара Отварачката да се вдъхновява от Дженифър Лопес за песните си, а не за парцалчетата и прическата. Не мога да оправдая етно и ориенталските мотиви, които нито стоят на място, нито имат някакво бъдеще или шанс да впечатлят външен слушател (извън прекрасния ни полуостров). Някои се оправдават, че „чалгата е музика за душата”, но това ме кара да се притеснявам за техните души. В дискотеките с поп-фолк ориентация е трудно да останеш дълго, ако някой не те държи насила или пък е на участие някоя певица с интересни дрешки и имаш две свободни ръце да си запушиш ушите и да разгледаш стайлинга u, инспириран от Кейти Пери например.
Можеш да се абстрахираш от даден стил музика, от някоя друга плеймейтка, появяваща се по всички медии, но не и от модата, завладяла цял свят.

Изпретено от Ралица Стоичкова