Цъфтящата и изтощена коса, как да се преборим?

Начало » Външен вид » Козметика » Цъфтящата и изтощена коса, как да се преборим?

Цъфтящата и изтощена коса, как да се преборим?Грижите за косата трябва да бъдат комплексни и постоянни. Няма продукт чудо, който ще ви отърве от цъфтежа. Хубавата коса е резултат от правилна поддръжка с подходящи шампоани, маски, ампули, кремове и спрейове без отмиване. Препоръчително е да използвате професионална козметика, т.е. такава която се употребява във фризьорските салони. Разбира се, има жени, които си слагат само шампоан и балсам от супермаркета, а притежават приказна дълга и гъста грива. Това си е дар от природата и е сравнително рядко явление. Ако не сте от тези дами, статията ще ви бъде полезна.
Грижите трябва да започват още преди измиването с шампоан. Добре е на 1-2 седмици да си правите маска с продукти, предназначени за тази цел или масла. Има разнообразни видове, ще ги откриете в аптеките. Бихте могли да смесвате различни масла и с тях да си забъркате домашна маска. Най-полезни за изтощена и цъфтяща коса са зехтинът, бадемовото и пшеничното масло. След като нанесете маската стойте възможно най-дълго с нея, поне 1-2 часа. Така косата ви ще се нахрани с ценните вещества от маслата. След това задължително се мие с шампоан, за да не остава излишно омазняване. Някои казват, че бадемовото масло стимулира растежа, затова то е подходящо за корените. Това е спорно, растежът е генетично заложен, но със сигурност бадемовото масло и всякакви други стимуланти ще подхранят косата ви.
Идва ред на шампоана. За изтощена и цъфтяща коса трябва да се използват само меки щадящи шампоани, които не остъргват косъма. Такива са тези срещу накъсване, за боядисана или увредена коса, за честа употреба. Добре е да заложите на професионален продукт. Много от шампоаните, които се продават по супермаркетите изсушават косата, а това задълбочава проблема.
След шампоана задължително слагайте маска или ампула. Препоръчително е да редувате няколко продукта с различни съставки. За тънка коса е добре да вземете уплътняваща терапия плюс такава срещу накъсване. Комбинирайте продукти с масла и протеини.
На вече измита и подхранена коса е нужно да сложите подходящ финиш без отмиване. Добре е да бъде лек балсам с киселинно ph. Така се затварят фибрите на косъма и се предотвратява цъфтежа. Кристалите, както и кремовете според типа коса, също ще подействат благоприятно. Всеизвестно е, че пресите, машите и сешоара увреждат косата, затова изберете и продукт за термозащита.
Изключително важно е ежемесечното подстригване на краищата, ако искате да пускате дълга коса ходете на фризьор на 2-3 месеца. Това е така, защото вече нацъфтялата коса  няма как да се възстанови. Бъдете постоянни, добрите грижи рано или късно ще си проличат.

Изпратено от Мария Колева