Цвят тюркоаз в интериора

Начало » За дома » Интериор » Цвят тюркоаз в интериора

Тюркоазеният цвят е въздушен и оптимистичен, свеж и прозрачен. В него сякаш са скрити два елемента – въздух и вода. Той символизира обновление и чистота и създава усещане за пространство.
В цветотерапията тюркоазеното, както и всички останали “студени” цветове, се характеризира като успокояващо. То не може да ви отегчи. За това този цвят е особено подходящ за спалня, детска стая и за всяка зона за отдих, където ви е необходимо да създадете спокойна, отпускаща и омиротворяваща обстановка.
Нюансите на тюркоазеното се съчетават най-добре с бяло и светло бежови тонове. Може да се добави и черно, но в малки количества. Все пак, с негова помощ ще внесете в пасторалния се интериор известна строгост и малко интрига.

01t
В тюркоазения интериор добре се вписват и светло синият и зеленият цвят. Тях може да използвате за аксесоарите и акцентите на вашия интериор.

02t
Богатата гама от сини и тюркоазени нюанси предоставя голямо поле за творчество! Интериорът ви ще бъде още по-интересен, ако комбинирате релефни и гладки, лъскави и матови, едноцветни и пъстри повърхности.
Аксесоарите (декоративни възглавници, завеси и т.н.) трябва да избирате според предварително определена цветова схема. Тази работа изисква опит и за да не допуснете грешки с комбинациите е препоръчително да използвате цветни карти. Използвайте близки тонове, които да са в хармония един с друг. За повече жизненост и оригиналност се спрете на различни материи с разнообразен рисунък.