Цветя за 8-ми март

Начало » За дома » Празници » Цветя за 8-ми март

Какви други пролетни цветя, освен традиционните лалета и нарциси може да намерите за 8-ми март?

Зюмбюл

01zumbuli
Скромният букет от три зюмбюла е вълнуващ подарък за всяка романтична жена. За активните и любознателни дами по-подходящ вариант е зюмбюл в саксия. Няма как да не им е интересно да наблюдават, как се развива цветето. Освен това, в саксията зюмбюлът ще цъфти по-дълго, отколкото във вазата. Имайте в предвид, че това пролетно цвете има много силна, дори задушаваща миризма. За това, ако имате склонност към главоболие, трябва да изнасяте тези цветя от стаята за през нощта. Обикновено зюмбюлите се продават почти напълно разцъфтели. Те издържат във вода в продължение на 7 дни.

Фрезия

02frezia
Нежните цветове на фрезията са в най-различни цветове, а лекият им и деликатен аромат може да бъде пикантен, сладък или плодов в зависимост от сорта им. Когато купивате фрезии гледайте на стръкчето да са разтворени само първите няколко цветя. Имайте в предвид, че напълно затворени, зелени пъпки никога няма да “озреят”.
Във ваза фрезията издържа от 4 до 8 дни. За да не загният стеблата твърде бързо, водата трябва да е не повече от 5 см. Прецъфтелите, изсъхнали цветове трябва да се отстраняват. За да удължите живота на тези красавици може да добавите във водата малко захар.

Амарилис

03amarilis
Бъдете внимателни с това растение – цветовете му са много крехки. За да издържи амарилисът по-дълго време, изберете стрък, но който едва се е разтворил първият цвят. Преди да го сложите във ваза (със студена вода!), трябва да разцепите стъблото до половината. Един цвят на амарилиса издържа средно 4-6 дни при температура 20° C. Добър вариант за подарък за жена, която обича и знае как да отглежда цветя у дома е амарилисът в саксия.

Ирис

04iris
Много приятна изненада може да са цял куп бели ириси с големи пъпки. Втора изненада ви очаква на следващия ден, когато всички тези пъпки ще са се отворили наведнъж.
На ирисите може да се радвате само 4 дни, така че е най-добре да ги купите неразцъфтели. В същото време трябва да внимавате пъпките да са оцветени, защото в противен случай има вероятност да не се отворят. Преди да поставите цветята в студена(!) вода, трябва да отрежете стъблата косо. Водата във вазата трябва да е малко – не повече от 5 см, защото ирисите често стават жертва на сива мухъл. Живота на цветята може да удължите с помоща на захар (2 с.л. на 1 л вода), лимонена киселина (200 мг на 1 л вода) или парче медна тел, пуснато във вазата. За да ободрите овяхващите ириси, пуснете във водата няколко кубчета лед.

Момина сълза

05momina_salza
Има няколко култивирани сорта момина сълза – например, Forting Giant, който е с дълги дръжки и големи пъпки, Rosea, чиито цветчета са розови, Variegata, листата на който са покрити със златисти петна, Prolifica и Plena, които са с двойно пъпки.
Когато избирате момина сълза, гледайте на стръкчетата да има 3-4 отворени камбанки. Всички пъпки, до последната, не трябва да са зелени, а бели или розови, в зависимост от сорта. Обърнете внимание и на листата – те трябва да са еластични.
Момината сълза трябва да е самостоятелна. В никакъв случай не я смесвайте с други цветя, тъй като тя, както и нарцисите, ускорява увяхването на съседите си във вазата. Освен това, момината сълза много обича влагата, за това трябва често да я пръскате с вода. Имайте в предвид също, че силният аромат на това горско цвете, може да предизвика главоболие, така че бъдете внимателни.