Цветя за Великден…

Начало » За дома » Празници » Цветя за Великден…

    Последната седмица на Великия пост е и всички ние се готвим да отпразнуваме най-светлия и велик празник в християнския свят – Великден. При украсата на дома и масата за празника не забравяйте и за цветята.
Цветя за Великден...
Във великденските композиции се избират цветя в ярки цветове, като предпочитание се отдава на класическите сортове, без излишна пъстротата и оригинални форми. В цветово отношение композициите трябва да са съобразени с великденските традиции, като предвид се взема преди всичко символиката на цветовете: бяло, жълто, златисто са цветовете на духовността, светлината, чистотата; зеленото е цветът на надеждата; синьото – на небето и вярата; червеното – на живота и прераждането.
Цветя за Великден...
Най-популярните цветя за Великден са зюмбюлите, лалетата и нарцисите, които символизират възкресението на природата след края на студената зима, както и розите и карамфилите, които традиционно се считат за “цветята на Христос.” С тях се украсяват маси, сладкиши, великденски венци, икони. Екзотичните цветя се използват рядко за Великден, тъй като колкото и да са красиви, те не отговарят на духа на празника.
Цветя за Великден...
Великденските букети най-често са кръгли и са декорирани с пера, клонки, фигурки на яйца, зайчета, пиленца. Много интересно изглеждат букетите, които са обградени в рамка от клонки, наподобяваща птиче гнездо.
Цветя за Великден...
С малки цветни китки може да декорирате козунака и съда, в който сте подредили яйцата. По този начин, не само ще украсите празничната трапеза, но и ще внесете в дома си Великденска атмосфера и свежест.