Цветове, които е най-добре да не използвате в интериора на дома си

Начало » За дома » Интериор » Цветове, които е най-добре да не използвате в интериора на дома си

Цветове, които е най-добре да не използвате в интериора на дома сиПсихолозите уверяват, че различните цветове може както да подобрят вашето самочувствие, така и да сринат настроението ви задълго. А прекаляването с някои нюанси може да има наистина плачевни последици. Освен това, при избора на основен цвят за дадено помещение е необходимо да отчетете своята възраст, темперамент, психологическите си особености и, разбира се, вкусовите си предпочитания. Не забравяйте, че това което може да донесе комфорт на вас, може да не влияе положително на тези, с които живеете, така че е добре да отчетете колкото се може повече фактори. Така например, дизайнерите препоръчват да избягвате ярките и крещящи цветове и да оформите стаите, в които ще прекарвате повече време, в спокойни и сдържани нюанси. Разбира се, ако сте любители на екстравагантностите, то може да добавите оригинални аксесоари, които да се превърнат в ярък акцент и да ви помогнат да избегнете скучното оформление.

Но все пак, кои цветове е най-добре да не използвате при оформлението на интериора си…

За момченце – синьо, за момиченце – розово

Много хора вярват в стереотипите за това, че е необходимо интериорът да се оформя в съответствие с определени правила и тези правила не бива да се нарушават. С други думи, не трябва в грубия мъжки интериор да се добавят женски оттенъци и съответно, домът на романтичните особи не бива да се оформя в тъмни цветове. Ето защо повечето хора се придържат към мнението, че в мъжкия вариант на оформлението е най-добре да се използват сиви, черни и сини оттенъци, а в женския – бели, розови и бежово-кафеви. Но истината е, че това са просто заблуди! Така че, ако искате да интериорът на дома ви да е в бяло-зелено-кафява гама, а сте мъж – защо не? Ако харесвате интериор в тъмни цветове, декориран с метал, стъкло и бетон и не понасяте каквито и да е „мили“ аксесоари и дреболийки, а сте жена – защо не?!

Цветове, коригиращи емоционалното състояние

Според психолозите не е никак сложно да се коригира емоционалното състояние на човека с помощта на заобикалящите го цветове. Така например, ако сте пасивна личност, която трудно влиза в контакт с околните, то можете да пробвате да добавите в интериора на дома си червени, оранжеви или ярко жълти оттенъци. Тази цветове действат възбуждащо и ще ви помогнат за пълното разкриване на вашия потенциал.

Ако –  напротив – сте хиперактивна личност, то в този случай е най-добре да избягвате възбуждащите нюанси и да отдадете предпочитание на сини, зелени или светлокафяви тонове. Тези цветове действат успокояващо и отпускащо, а и подпомагат концентрацията.

Избягвайте „мрака“

При оформлението на интериора не се препоръчва използването на прекалено мрачни и потискащи цветове. Например, черния цвят може и да добавя строгост и разкош в помещението, но като основен цвят оказва негативно въздействие на психиката и предизвиква особено мрачни мисли.

Прекомерното използване на тъмно кафяво не само смалява пространството, а и предизвиква умора. С други думи, ще ви е наистина трудно да стоите за по-дълго време в такова помещение. Ето защо, ако искате да използвате тъмните шоколадови оттенъци, то е добре да ги комбинирате с жълто, зелено и даже светло синьо.

Друг сложен цвят, който оказва противоречиво въздействие на психиката е виолетовият. За това се опитайте да не превръщате интериора си във виолетово безумие и комбинирайте този цвят с бяло, синьо, червено или сиво.