Хронична тревожност – как да се справим с нея?

Начало » Здраве » Хронична тревожност – как да се справим с нея?

trevojnostНе подозирате как непрекъснатата, превърнала се в хронична тревожност, бавно и сериозно съсипва здравето ви

Да си обхванат от хронична тревожност е наистина сериозно състояние, което често бива подценявано. В забързаното ежедневие, при стресовите ситуации, с които се налага да се справяме, ние считаме това усещане за нещо нормално. А всъщност грешим. То бавно засяга целия ни живот и здравето ни, а впоследствие ние сме склонни да се занимаваме със симптомите, но не и с причината за хроничната тревожност.

Признаци, които трябва да ви обезпокоят:

– Дишането ви е забързано
– Имате сърцебиене
– Потите се повече от нормалното
– Ръцете ви треперят
– Чувствате се изцедени от преумора, нямате сили
– Обхваща ви паника
– Очаквате все нещо лошо да се случи, коремът ви е свит на топка
– Смятате, че постоянно ви дебнат опасности

Така наречената хронична тревожност води до панически атаки, до фобии, до разстройства на психиката, които имат тежки последици. В основата на всички тях е страхът, който е ирационален по своята природа. Всеки специалист ще ви назначи терапия и ще я съчетае с необходимите медикаменти, ако това се налага. Вие обаче трябва да бъдете усърдни и насаме – стремете се да преодолявате хроничната тревожност всеки ден, с малки стъпки към големия успех.

Облекчаване на хроничната тревожност

Поздравете несигурността и станете приятели с нея. Повечето хора предпочитат да контролират събитията, както и да имат силата да ги ръководят в правилната посока. По-интересно е да се оставите на случващото се, да приветствате непредсказуемостта.

Насрочете си момент, в който да се тревожите активно, а през останалото време си го забранете. Ще ви бъде от полза, ако знаете, че в 19 часа, например, вие имате пълно право да се губите в мрачни мисли и да изпитвате безпокойство. Определете си интервал и след изтичането му, ако бъдете навестени от тревогата, просто я отложете за уречения час на другия ден.

Гледайте с насмешка на тревожните си мисли. Поставяйте ги под съмнение, търсете доказателства, предизвиквайте ги. Пробвайте и техниката, при която вие сте само наблюдател на потока от мисли в главата си, а съветите дайте на себе си, все едно говорите на ваш приятел. Това е и съществена част от Методът Майндфулнес, който е отличен при хронична тревожност.

Нужно ви е отпускане. За да реагира тялото ви с хронична тревожност, то явно работи в съхранителен режим. Създайте му усещането, че е настъпило време за почивка. Дишайте, отпуснете мускулите, нормализирайте пулса си с приятни занимания. Нека поне 30 минути от деня бъдат специално отредени само и единствено за вас.