Хранене по време на бременността – част 2: Необходими минерали

Начало » Родители » Бременност » Хранене по време на бременността – част 2: Необходими минерали

Хранене по време на бременността - част 2: Необходими минералиНатриев хлорид (сол)
Каква е ползата от него? Поддържа определен състав на кръвта, участва в метаболизма, регулира осмотичното натоварване и количеството на течността в организма, подобрява апетита, участва в образуването на солна киселина в стомаха, активира ензимите в слюнката и панкреаса и т.н.
Необходимо количество? Общи препоръки няма – според вкуса.
Какви са последиците при злоупотреба? Неумерената консумация на сол може да доведе до задържане на течности в организма, а оттук и до оток.
Къде се съдържа? В солта, която се намира в достатъчни количества в готовите продукти и ястия.

Калий
Каква е ползата от него? Участващи в метаболизма, поддържа тонуса и работата на сърцето, нормализира функцията на надбъбречните жлези, регулира работата на бъбреците.
Необходимо количество? 2-3 мг на ден.
Какви са последиците при злоупотреба? Психическа и физическа възбуда, нарушения в чувствителността на кожата, нарушение на сърдечния ритъм. Ако всичко в работата на организма е нормално, “излишният” калий се изхвърля чрез бъбреците.
Какви са последиците при недостиг? Мускулна слабост, апатия, ниско кръвното налягане.
Къде се съдържа? В сушените кайсии и сини сливи, в стафидите, граха и други бобови растения, месото, рибата.

Калций
Каква е ползата от него? Участващи в метаболизма, влиза в състава на клетъчните структури, поддържа в норма възбудимостта на невронните и съкращаемостта на мускулите. Особено важен е за формирането на костите и зъбите.
Необходимо количество? 1-2 мг на ден, но може и повече.
Какви са последиците при злоупотреба? Гадене, жажда, загуба на тегло, отлагания на калций в съдовете. Но вие няма от какво да се страхувате – всичкият калций отива за бебето.
Какви са последиците при недостиг? Липсата на калций причинява спазми, нарушение на чувствителността, води до разрушаването на костната тъкан.
Къде се съдържа? В млякото, сиренето (особено в овчето и козето), яйчния жълтък, ръжения хляб (в особено лесна за усвояване форма).

Фосфор
Каква е ползата от него? Влиза в състава на костите, нервните и други тъкани, активно участва в метаболизма и биохимичните процеси, протичащи в мозъка, черния дроб и бъбреците.
Необходимо количество? Във вид на различни съединения 1,6 – 3,2 мг на ден.
Какви са последиците при недостиг? Нарушаване на структурата на костите и зъбите, разтройство във функциите на нервната и на други системи.
Къде се съдържа? В продуктите от животински произход: мляко, сирене, извара, месо, черен дроб, риба, яйца, както и в хляба, зърнените култури, граха.

Магнезий
Каква е ползата от него? Нормализира нервномускулната възбудимост, участва в регулирането на двигателната активност на червата, улеснява отстраняването на холестерола, регулира съкращаването и разширяването на кръвоносните съдове.
Необходимо количество? Около 0,4 мг на ден.
Какви са последиците при злоупотреба? Сънливост, забавен сърдечен ритъм, ниско кръвното налягане. Стига се до изместване на калция, а това не се отразява добре по време на бременността.
Какви са последиците при недостиг? Повишена нервномускулна възбyдимост, нарушен синтез на белтъци, намален апетит.
Къде се съдържа? В 100 грама продукт:
– ръжен хляб – 49 мг;
– пшеничен хляб – 65 мг;
– елда – 98 мг;
– овес – 116 мг;
– фасул – 103 мг;
– сух грах – 107 мг;
– зелен грах – 38 мг;
– зеле – 16 мг;
– лук – 14 мг;
– краве мляко – 14 мг.

Желязо
Каква е ползата от него? Влиза в състава на тъканите, съставна част е от хемоглобина, участва в окислителните реакции и във възстановяването на организма.
Необходимо количество? До 15 мг на ден.
Какви са последиците при недостиг? Анемия.
Къде се съдържа? В 100 грама продукт:
– телешки черен дроб – 9 мг;
– бял дроб – 10 мг;
– месо – 2-3 мг;
– праскови – 4,1 мг;
– ябълки – 2,2 мг;
– сливи – 2,1 мг;
– пъпеш – 1 мг;
– цветно зеле – 1,4 мг;
– картофи – 0,9 мг;
– пресни бели гъби – 5,2 мг;
– сушени бели гъби – 35 мг;
– ръжен хляб – 2,6 мг.

Мед
Каква е ползата от него? Участва в състава на кръвта, в синтеза на хемоглобина и на някои ензими, влияе върху усвояването на желязото от организма, способства за узряването на червените кръвни телца, регулира кръвната захар в кръвта и урината.
Необходимо количество? 2-5 мг на ден.
Какви са последиците при злоупотреба? Това е почти невъзможно.
Какви са последиците при недостиг? Редица патологични състояния.
Къде се съдържа? В напълно достатъчни количества се намира дори в питейната вода; в свинското и говеждото месо, черния дроб, рибата, яйцата, млякото и млечните продукти, морските продукти, зеленчуците, гъбите, фасула, хряна, динята, горските плодове, ядките.

Цинк
Каква е ползата от него? Участва в образуването на ензими, регулира функциите на половите жлези, обмяната на протеините, намалява отлагането на мазнини в черния дроб.
Необходимо количество? 10-15 мг на ден.
Какви са последиците при злоупотреба? Това е почти невъзможно.
Какви са последиците при недостиг? Забавяне на растежа, загуба на вкус и мирис, влошаване на приема на протеини.
Къде се съдържа? В месото, пилешкото, сиренето, зърнени храни (особено в овеса), зеленчуците и бобовите растения, орехите, морските продукти, маята, триците.

Манган
Каква е ползата от него? Необходим е за нормалния растеж, развитието и формирането на костите и хрущялите тъкан, подобрява образуването на хемоглобин, влияе върху функцията на половите жлези.
Необходимо количество? 2-3,5 мг на ден.
Какви са последиците при злоупотреба? Това е почти невъзможно.
Какви са последиците при недостиг? Метаболитни заболявания на костите.
Къде се съдържа? Основни източници са хлябът, зърнените култури, зеленчуците, бобовите култури, плодовете и ягодите. В големи количества се съдържа в цвеклото, орехите, кафето и чая.

Йод
Каква е ползата от него? Необходим е за нормалното функциониране на щитовидната жлеза.
Необходимо количество? Около 0,2 мг на ден.
Какви са последиците при злоупотреба? Това е почти невъзможно.
Какви са последиците при недостиг? Разстройство във функцията на щитовидната жлеза.
Къде се съдържа? В морските риби, яйцата, месото, млякото, плодовете и зеленчуците (цвекло, салата, моркови, картофи, зеле, краставици, ябълки, сливи, грозде).

Флуор
Каква е ползата от него? Защитава зъбите от кариеси.
Необходимо количество? 0,2-0,3 мг на ден.
Какви са последиците при злоупотреба? Излишъкът от флуор води до спиране на метаболитните процеси, а това не е никак добре.
Какви са последиците при недостиг? Появата на кариеси.
Къде се съдържа? В питейна вода..