Храненето и имунитета

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » Храненето и имунитета

За да подготвите организма си за настъпващите студените зимни дни изобщо не е необходимо да използвате мултивитамини. Можете да подсилите имунната си система и с помощта на любимите ви храните…

1. Витамин C

1im
Източници: киви, портокал, грейпфрут, папая, шипка, зеле (кисело зеле, карфиол, броколи), лимон, пипер, тиква.
Продуктите, съдържащи витамин С, не случайно са на първо място в този списък – те активират естествените механизми за защита в организма, като подпомагат всички клетки на имунната система да произвеждат антитела и интерферон (веществото, което се бори с инфекциите и вирусите). Най-добре е да консумирате тези храни в суров вид и систематизирано, т.е. постепенно през целия деня, а не наведнъж да изядете килограм портокали.

2. Витамин Е
Източници: бадеми, броколи, маслини, папая, слънчогледово семе, ориз, зехтин, яйчен жълтък, покълнали зърна.
Витамин Е повишава активността на лимфоцитите и производството на антитела, които се борят с вирусите. Той повишава устойчивостта към заболявания на всички възрастови групи, но е особено полезен за старите хора и за страдащите от сърдечно-съдови заболявания.

3. Каротеноиди (каротин, ликопен)

Храненето и имунитета
Източници: плодовете и зеленчуците със жълт, оранжев и червен цвят: моркови, домати, тиква, диня, пипер, кайсии, картофи.
Каротеноидите са предшественици на витамин А, който ви е необходим не само за добро зрение и красива кожа, но и за силен имунитет. Той активира функцията на Т-лимфоцитите, което осигурява на организма защита не само от вируси, но и от тумори, и повишава устойчивостта му към имунодефицитни състояния.

4. Витамини от група B
Източници:
–    B12 – мляко, скариди, сьомга, говеждо, агнешко;
–    В1 (тиамин) – аспержи, зърнени култури, свинско месо, слънчогледово семе, риба тон;
–    B2 – телешки черен дроб, зърнени култури, боровинки, гъби, маруля, аспержи;
–    В3 – пилешки гърди, домати, риба тон, гъби, свинско месо, сьомга, боровинки;
–    В6 – цветно зеле, ряпа, пипер, риба тон.
Без витамините от тази група клетките в тялото ви не могат да функционират нормално. За това и дефицита им не се отразява добре на имунната ви система – при него се намаля производството на антитела за борба с инфекциите и организма ви не може да отговори на време на “вирусните атаки”.

5. Цинк

5im
Източници: стриди, раци, говеждо и пуешко месо, бобови култури.
Цинкът е един от най-известните имуностимулатори. Дори и при малък дефицит на този минерал функциите на имунната ви система се влошават. Цинкът подпомага възпроизвеждането на белите кръвни клетки и на други антитела, което ги прави по-агресивни и по-добре подготвени да се противопоставят на инфекциите. Също така, той предотвратява развитието на бактериите и на вирусите в тялото. Но трябва да сте внимателни и да не прекалявате със съдържащите цинк храни, защото твърде високото му съдържание може да бъде токсично.

6. Вода
Знаете ли, че една от причините за честите простудни и инфекциозни заболявания е недостатъчната консумация на вода? Когато в организма ви няма достатъчно вода, бъбреците не могат да функционират нормално и част от тяхната работа се прехвърля на черния дроб. Пиейки вода, улеснявате работата и на бъбреците, и на черния дроб, който от своя страна контролира функцията на имунната система. Също така, липсата на влага може да окаже въздействие и върху лигавицата на носоглътката, която е първата естествена бариера срещу инфекциите. За да функционира тя нормално, трябва да бъде влажна, а за да е така, организма ви трябва да получава достатъчно течности.

7. Продукти-антибиотици

Храненето и имунитета
Някои храни имат способността да се борят с болестотворните микроби, без участието на имунната система. Това са малините, касисът, ябълките, червената боровинка, крушите, нарът, сливите, както и действащите с помощта на фитонцидите хрян, ряпа, лук, чесън, червено цвекло, зеле, моркови, целина, чушки. Всички те са чудесни природни антибиотици.
Специално внимание заслужава чесънът, от който, за съжаление, много хора се отказват от естетически съображения. Въпреки лошия дъх, това лечебно растение съдържа алицин и тиосулфат, които са най-силните съставки, помагащи в предпазването на организма от инфекции и в борбата с тях. Консумацията на големи количества чесън в началния етап на простудата, например, би ви помогнало да съкратите продължителността на времето за лечението и да намалите симптомите и. Така че, опитайте се да включите чесън в ежедневното си меню.