Фън шуй

Удивително е, че в 21-ви век – века на мигновените комуникации, компютърния бум и напредъка в технологиите нашият ум и въображението ни са превзети от теорията “Feng Shui” – три хилядолетна традиция, идваща от Изтока. Хората често си задават въпроса: Какво точно е “фън шуй”? Дали това е философия, наука или изкуство?

Според древната китайска мъдрост, това всъщност е съчетание от тези три понятия. В превод от китайски език “фън шуй” буквално означава “вятър вода” (фън – вятър; шуй – вода) и се основава на взаимодействието на три основни принципа:
– първият принцип на “фън шуй” е представен от енергии “ци”. В китайския йероглифът “ци” е обяснен с няколко понятия: въздух, жизнена сила, дух, настроение, душевна сила, жизнена енергия. Смята се, че тази енергия е вътре в нас и около нас.
– втори принцип на “фън шуй” – хармония на противоположните и взаимно допълващи се сили Ин и Ян.
– трети принцип на “фън шуй” – взаимодействието между петте елемента: земя, вода, дърво, огън и метал. Те взаимодействат по между си, контролирайки се една друга.
Основа на “фън шуй” се явява учението за положителната енергия Chi – “ци”. Тя създава и преминава през всичко във вселената и винаги е с нас. Нивото на “ци” или нашата вътрешна енергия се колебае постоянно, като това колебание може да се отрази на здравето, работата и отношенията ни. Използвайки изкуството “фън шуй”, можем да постигнем хармония с всичко, да устроим дома си така, че в интериора енергията “ци” да е уравновесена.
В дома ни трябва всичко де е разположено в хармония с окръжаващата го среда – така той ще е изпълнен с енергиите “ци”. Задачата на “фън шуй” е да ни помогне да обезпечим равномерната циркулация на “ци” в жилището ни. Основният фактор за това е благоприятното разположение на дома ни, което да предполага уравновесеност и хармония с околната среда. Ние трябва да си създадем такъв комфорт, при който да чувстваме топлина и уют в жилището си.

Входната врат
Това е лицето на дома. По нея може да се разбере дали жилището е мъжко или женско. Тя е сходна с външността на човека, отразява социалната му принадлежност и личните му качества. Най-добрият вариант е, когато вратата на жилището гледа направо към улицата, тъй като това придава на дома и собственика му откритост.
Входната врата трябва да е винаги чиста и надеждна. За да са енергиите Ин и Ян в равновесие, тя трябва да е разположена в центъра на фасадата на сградата.

Антрето

При планирането на жилището е задължително да се запланува антре. Това пространство ще отделя външния свят от нашия домашен покой. Във фън шуй се смята за особено неблагоприятно решение, ако от входната врата се влиза направо във всекидневната (гостната) стая. А и гостите не бива да се задържат на прага.
Също така не бива от входа на дома да се влиза в дълъг коридор, защото лошата енергия на дома няма да има как да излезе на вън, а добрата да влезе вътре в жилището.
Трябва антрето да е ярко осветено. Може да се използват всякакви светилници – стъклени, сребърни, бронзови и т.н. – важното е да осветяват добре. Може да се използват и огледала, които да отразяват и увеличават светлината, но е важно да се запомни, че не бива да се поставя огледало точно срещу входната врата, защото така то не допуска в дома късмета.

Всекидневната/ Гостната

Това е центърът на дома. Тук се срещат членовете на семейството, посрещат се гости, прекарва се свободното време. Тази стая трябва да носи отпечатък от характера на домакините, но не бива в нея да се държат лични вещи, които могат да попаднат на недоброжелателни погледи. Не бива да държим в нея и колекциите си, произведения на изкуството и свидетелства за постиженията ни в личен и професионален план. Многото огледала и полираните повърхности умножават добрата енергия, донесена от гостите. Освен това, отразените в огледалата лоши помисли се връщат обратно към недоброжелателя.
За предпочитане са кръгли или овални форми. Трябва да се избягват острите ъгли, тъй като те винаги носят заплаха. Очертанията на мебелите трябва да са плавни и закръглени.

Кухнята

Не е добре в кухнята да се влиза направо от антрето. Тя трябва да е защитена от входа от други стаи. Идеалното и разположение е в центъра на жилището. Най-добре ще е, ако визуално кухнята е отделена от останалата жилищна част със стълби, врата или дори само със завеса. Лошо е, ако кухнята граничи с тоалетната. Това се отразява на здравето на семейството, тъй като се смята че добрата енергия изтича в канализацията. Има ли такава обща стена тя трябва да е покрита с огледала или други полирани отразяващи повърхности.
За да цари хармония в кухнята трябва да се махнат всички стари и ненужни вещи. Трябва да останат само тези прибори и кухненски принадлежности, които се използват постоянно. Крановете не трябва да текът, тъй като се смята че през течащия кран се оттичат здравето и благоденствието на семейството. В кухнята трябва де се поддържа безупречен порядък. Абсолютно недопустимо е да се държат напукани съдове или такива, чиито краища са олющени и нащърбени, защото това се отразява много лошо на здравето на семейството.

Спалнята

Спалнята е най-важното място в дома – все пак една трета от живота си прекарваме в сън. Хармонията на тази стая до голяма степен зависи от формата и:
– ако е с Г-образна форма, в никакъв случай леглото не трябва де се поставя в края на дългата стена, защото по този начин няма как да избегнете стреса;
– ако ъглите в стаята не са прави това “шокира” енергиите “ци” и може да доведе до много проблеми. Добре ще е ако в ъглите поставите цветя или мебели.

Друга важна част за хармонията в спалнята е леглото – каквото е леглото ни, такъв е и живота ни. Откъм главата леглото трябва да е по-издигнато. Трябва да се избягват многото пищни завеси, защото те не пропускат “ци”. Също така трябва да се избягва около и над леглото да се поставят огледала, защото те пропъждат съня и може да доведат до безсъние. В спалнята нямат място и огледални шкафове. В тези случаи огледалата само усложняват неимоверно живота. Важно е да се запомни, че огледалото в спалнята по-никакъв начин не трябва да отразява леглото.
Добре е леглото де е поставено така, че главата на спящия да е на изток или север.