Фън шуй на работното място

Начало » Кариера » Фън шуй на работното място

Една трета от съзнателния живот на по-голямата част от населението на земята преминава в офиса. Ето защо, ако и вие сте от тази една трета е  във ваш интерес да се постараете работното ви място да бъде удобно, комфортно, добре осветено, като едновременно с това, то трябва  и да ви предразполага към работа. Не е достатъчно само да имате добро бюро и удобен стол. От значение е и общото настроение на работното ви пространство.
Фън шуй на работното място
Работно място по правилата на фън шуй
Ценителите на фън шуй могат да ви предложат много правила за подредба на офиса, за да е работата ви възможно най-ползотворна. Ние, обаче, сме решили да ви представим няколко особено полезни и практични съвети. Например, според тази древно китайска философия, в никакъв случай не трябва да стоите с гръб към вратата: това положение се описва, като “нож в гърба.” Не трябва също така да сте седнали и с гръб към прозореца, защото вашата енергия ще се стреми да излезе навън. Бюрото не трябва да бъде “притиснато” в ъгъла или между шкафовете.  Пред него трябва да има свободно пространство, което символизира издигането в кариерата.
Ако стоите с лице към стена или преграда, е необходимо да разширите визуално пространството пред вас, като например, окачите снимка на гора или езеро. А за концентрация и отклоняване на вниманието от рутината и суматохата, поставете на бюрото си някакъв любим предмет: снимка, любимата играчка или сувенир.
Вашето работно пространство трябва да бъде защитено по някакъв начин: особено полезни за кариерата са изображенията на планини, устремени към висините птици и растения.

Креслото – оръдие на успеха
Ако някой ваш колега или сътрудник по цял ден се върти на мястото си и работи малко, не бързайте да го обвинявате в мързел. За да работи пълноценно, сътрудникът трябва да е седнал удобно, да се чувства свободно в креслото си и да е в състояние да се концентрира над работата си, а когато е необходимо и да има възможност да се отпусне. Някои специалисти, дори наричат работния стол “оръдие на успеха”, защото той е много по-близо до тялото от бюрото и шкафа с документи.
Креслото на началника има още една допълнителна функция: то създава имиджа на компанията и утвърждава статута на ръководителя. Лидерът обикновено седи на представителен стол, изработен от скъпи материали (дърво и естествена кожа). За служителите се предвиждат подвижни кресла с различни настройки и режими. На колела или с крака, със или без регулиране,  ако столът е неудобен, той не само пречи на работата, но също така може да увреди и гръбначния стълб.

Грижи за личното пространство
Малко хора имат възможност да подберат мебелите на работното си място по свой вкус. Обикновено започвате работа на вече създадено работно място. Но всеки служител трябва да се опита максимално да пригоди даденото работно пространство към себе си.  Добре е, когато служителите успеят,  поне визуално, да се отделят един от друг, така че всеки да има свое лично работно пространство. Това може да се постигне с офис прегради, с отделно бюро за всеки или с цветово разграничаване.
Друга предпоставка за комфорта при работа е доброто осветление. При работата с компютър трябва да се избягват отблясъците върху монитора, за да се намали умората на очите.
Обърнете внимание и на подредбата на бюрото си. Освен за монитора, клавиатурата, мишката и папките с документи, се опитайте да намерите място и за скъпи за вас неща: това може да бъде снимка на домашния ви любимец, статуетка, подарена от любимия човек, цвете. Добре ще е, ако на бюрото ви има ароматизатор с цитрусов аромат, тъй като той подпомага концентрацията и ви държи бодри..