За фибрите…

01Фибрите са най-твърдата част на растенията. Те представляват преплетени растителни влакна и са съставна част от листата на зелето, обвивката на бобовите растения, плодовете, зеленчуците и семената.

“Диетичните” фибри са сложна форма на въглехидратите, която е трудна за обработка от храносмилателната система на човека. Възниква разумният въпросът: Защо тогава са ни необходими тези растителни влакна? Оказва се, че те са един от най-важните елементи, съдържащи се в хранителните продукти, тъй като съкращават времето на задържане на храната в стомашно-чревния тракт.  А колкото по-дълго храната се застоява в него, толкова повече време ще е необходимо за нейното “отделяне”. Фибрите ускоряват този процес и едновременно с това допринасят за прочистването на организма. При консумирането на достатъчно количество от тях всеки ден се нормализира дейността на чревната.

Видове влакна
Когато резултатите от различни изследвания показаха, че човек би бил по-здрав и би живял по-дълго, ако консумира груба храна, много хора се увлякоха по фибрите, без да знаят, че те са различни видове и че всеки вид има различни функции.
02
Целулоза и хемицелулоза
Целулозата се съдържа в пълнозърнестото пшенично брашно, триците, зелето, младия грах, зеления боб, броколите, брюкселското зеле, кората на краставиците, чушките, ябълките, морковите. Хемицелулоза има в триците, зърнените храни, цвеклото, брюкселското зеле и др. И двата вида фибри абсорбират водата, което улеснява работата на дебелото черво. Всъщност те “придават обем” на отпадъците и ги придвижват по-бързо по дебелото черво. Това не само предотвратява запека, но предпазва и от дивертикулоза, спазматичен колит, хемороиди, рак на дебелото черво и разширени вени.

Лигнин
Този вид фибри се съдържа в зърнените храни, триците, дълготрайните зеленчуци (при продължителното съхранение на зеленчуците лигнинът, съдържащ се в тях, се увеличава и те стават по-лесни за усвояване от организма), патладжана, зеления фасул, ягодите, граха, репичките. Лигнинът се свързва с жлъчните киселини и по този начин подпомага намаляването на нивото на холестерола. Той също ускорява преминаването на храната през червата.

Пектин
Има го в ябълките, цитрусовите плодове, морковите, зелето, карфиола, сушения грах, зеления фасул, картофите, ягодите, плодовите напитки. Пектинът влияе върху процесите на всмукване на хранителните вещества в стомаха и тънките черва. Свързвайки се с жлъчните киселини, той намалява усвояването на мазнини и намаля нивото на холестерола. Задържайки изпразването на стомаха, пектинът забавя усвояването на захарите след хранене, което е особено полезно за диабетиците, защото намалява нужната им доза инсулин.

Основни източници
Външната обвивка на зърната, семената, бобовите растения, зеленчуци и плодове е много по-богата на фибри от вътрешността им. Ето защо богатата на фибри диета изисква консумацията на пълнозърнести храни, необелени семена и сурови, необелени плодове и зеленчуци (разбира се, доколкото това е възможно). Освен това, тази диета е богата и на хранителни вещества.
В таблицата по-долу е показно съдържанието на фибри и калории (за 100 гр.) в различни продукти, така че да можете да изберете най-доброто за вас съотношението между тези две характеристики. Продукти с животински произход не са изброени, тъй като повечето от тях съдържат много малко или изобщо не съдържа влакна.
03tablica
Дневна доза
Нашите предци, които са се хранили основно със зърнени култури, са получавали ежеденно по 25-60 грама фибри. Днес нещата стоят по по-различен начин и по-голямата част от влакната, които консумира съвременният човек, идват от плодовете и зеленчуците. За това диетолозите препоръчват приемането на до 35 грама фибри дневно, в зависимост от това до колко се грижите за здравето си.
04
Съвети
Опитайте се постепенно да увеличите консумацията на влакна, докато стигнете до препоръчителната дневна доза. Наред с това, постепенно увеличете и количеството на водата.
Плодовете и зеленчуците яжте сурови, винаги когато е възможно.
При продължителното готвене зеленчуците губят половината от съдържащите се в тях влакна. За това е по-добре леко да ги запечете, отколкото да ги варите.
При почистването на зеленчуците и плодовете фибрите не се унищожават. Но в соковете се съдържат много по-малко от тях, защото при приготвянето на сок се отстраняват външните ципи и кори, които, както по-горе беше посочено, съдържат повече влакна от меката част на плодовете и зеленчуците.
Започнете деня с чаша овесена каша, богата на фибри ( в една порция от нея се съдържат повече от 5 грама фибри). Добавете към кашата пресни плодове – така ще увеличите количеството влакна с 1-2 грама.
На масата ви редовно трябва да присъстват бобовите култури.
За десерт хапнете пресни плодове, вместо сладкиши.
Яжте плодовете и зеленчуците както между, така и по време на храненията.