Утринна гимнастика

Начало » Външен вид » Упражнения » Утринна гимнастика

Утринна гимнастикаУтринната гимнастика е много полезна, тъй като помага на организма напълно да се събуди и раздвижва всички мускули и стави след съня. С други думи, целта на упражненията е да “заредят” организма ви с енергия. Все пак, трябва да сте внимателни и да не се увличате с натоварванията, защото тялото ви е все още в полусънено състояние и внезапното физическо натоварване би довело до рязко покачване на пулса и кръвното ви налягане. Съществува опасност, ако организма ви привикне към подобен шок, да реагира с повишаване на кръвното налягане и при най-малкото физическо натоварване през деня.
За да подобрите подвижността на ставите, да увеличите гъвкавостта на тялото си и да повишите мускулния си тонус, трябва да започнете деня си с упражнения за разтягане и ?стретчинга?. За начало, още докато сте легнали в леглото  се протегнете много добре.

Упражнение 1
Изходно положение: седнете на леглото, краката да са на пода.
Наведете се напред, като се опитвате да докоснете с ръце стъпалата си. Извийте гърба в дъга и бройте до 10. Върнете се в изходно положение и повторете упражнението 4-5 пъти.

Упражнение 2
Изходно положение: както при упражнение 1
Изпънете раменете. Започнете да правите кръгови движения с главата, като се стараете да докосвате раменете с уши. Повторете упражнението 5 пъти по посока на часовниковата стрелка и 5 пъти в обратна посока.

Упражнение 3
Изходно положение: както при упражнение 1
Повдигнете рамене към ушите и отпуснете. Повторете 10 пъти.

Упражнение 4
Изходно положение: застанете прави с ръце отпуснати до тялото.
Допрете длани и повдигнете ръце над главата, така че дланите да сочат право нагоре. Повдигнете се на пръсти, стегнете мускулите на гърдите и се постарайте максимално да изпънете тялото. Бройте до 10. Върнете се в изходно положение и повторете упражнението 5 пъти.

Упражнение 5
Изходно положение: както при упражнение 4
Наклонете се напред, като се стараете да докоснете пръстите на краката си с ръце , без да сгъвате крака в коленете. Останете в това положение 8-10 секунди. Върнете се в изходно положение. Повторете упражнението 5 пъти.

Тази утринна гимнастика ще ви отнеме само няколко минути, но ще ви подготви за предстоящия ден. Ако разполагате с повече време, можете да я допълните и с други упражнения – клекове, велосипед, наклони и др. За да избягате от еднообразието, добавяйте и сменяйте упражнения.
Не забравяйте, че физическите упражнения трябва да ви доставят удоволствие, за това и психологическата настройка играе много важна роля. Например, ако гимнастиката ви е съпроводена от любимата ви музика, настроението ви ще се подобри и денят ви ще мине значително по-леко.