Упражнения за майки: да поддържаме отлична фигура

Начало » Външен вид » Упражнения » Упражнения за майки: да поддържаме отлична фигура

Да станеш майка не означава да спреш да поддържаш фигурата си. Предлагаме ви няколко идеи, които да ви помогнат да съхраните стройната си фигура и след раждането на вашето дете. Някои от упражненията може да изпълнявате, докато детето ви е в количката, други – когато намерите малко време за себе си.

План за действие
Началото на разработването на  идеалната за вас програма за съхранение на добрата ви фигура, трябва да започне с план за действие. Например, може да започнете с кардиотренировка: ходене, плуване или каране на велосипед, а по-късно да добавите и силова тренировка с гири или упражнения на тренажор. Задължително в плана с упражненията ви трябва да се включват и такива за гъвкавост – йога, пилатес или просто упражнения за разтягане.
Йогата ще ви даде гъвкавост, сила и ще намали стреса ви. Тя е много подходяща и за вашето дете. Ако намерите подходящи DVD-уроци за майки и деца – възползвайте се. След упражнения по йога детето спи по-добре, подобрява се храносмилането му, развиват се мускулите му, засилва се имунната му система.

Ако мислите, че няма да можете сами правилно да съставите своя план на занятията, е добре да се посъветвате с подходящ треньор. Няколко тренировки с него ще ви дадат нужната увереност сами да подберете най-подходящите за вас упражнения. Не забравяйте, че преди да започнете да се занимавате със спорт е необходимо да се консултирате с лекар, защото голямото натоварване след раждането може да не ви се отрази добре. А ако тренирате заедно с детето си, е необходима и консултация с педиатър, който да потвърди, че това ще е полезно за детето.

Тренировка у дома
Не е тайна, че има дни, в които излизането ви от вкъщи, за да се занимавате със спорт, е невъзможно. Но има много варианти да се занимавате със спорт и у дома. За това могат да ви помогнат специалните DVD-уроци по аеробика и различните други аеробни спортове, разработени специално за тренировка в домашна обстановка. Не се отчайвайте, ако имате чувството, че нямате дори и няколко свободни минути, през които да погледате DVD-уроците. Може да държите детето си и да правите различни клекове, развивайки мускулите на краката си. За по-голямо натоварване може да държите детето по-високо. За натоварване на мускулите на гърдите и ръцете, лежейки по гръб повдигайте детето си над вас. А разходката за около 20 минути е чудесна алтернатива на кардиотренировката.