Упражнения за корекция стойката на тялото

Начало » Външен вид » Упражнения » Упражнения за корекция стойката на тялото

Красивата стойка на тялото е неотменен елемент от имиджа на успешната жена. Изправеният гръб визуално удължава фигурата и прави тялото по-стройно. Добре развитите мускули на гърба поддържат здравето на гръбнака.

Проблемите с гръбначния стълб влияят на работата на сърдечно-съдовата система, на състоянието на нервната система, работата на вътрешните органи. Съществуват някои универсални упражнения, които помагат да се подобри здравето на гръбнака и да се коригира стойката на тялото.

Упражнение №1
Изходно положение – легнете по корем, сгънете ръцете в лактите, дланите да се опират на нивото на раменете. Повдигнете горната част на тялото си, извийте гръбнака и отметнете глава назад. Задръжте се в това положение за кратко и след това преминете в изходно положение.
Повторете упражнението 8-10 пъти.

Упражнение №2
Изходно положение – легнете по корем, ръцете разперете в страни на нивото на раменете, сгънете в лактите под прав ъгъл с дланите към пода. Разтворете краката на равнището на бедрата.
На “раз – два” повдигнете ръцете нагоре, така че лопатките да се докоснат. На “три – четири” – отпуснете. Концентрирайте цялото си внимание в напрежението в горната част на гърба.
Повторете упражнението 8-10 пъти.

Упражнение №3
Изходно положение – легнете по корем, разтворете краката на равнището на бедрата, хванете дланите си и ги опънете над главата.
Повдигнете горната част на тялото си и извийте гръбнака. Задръжте се в това положение за 2-3 секунди и след това се отпуснете в изходно положение.
Повторете упражнението 8-10 пъти с бавно темпо.

Упражнение №4
Изходно положение – легнете по корем и заемете така нареченото положение звезда: ръцете и краката са разперени в страни.
На “раз – два” повдигнете ръцете и краката нагоре, като се концентриране не в повдигането им, а в разтягането им в противоположни посоки. На “три – четири” – отпуснете бавно ръцете и краката. При това упражнение се стараете да не мърдате главата, гледайте в пода.
Повторете упражнението 8-10 пъти.

Упражнение №5
Изходно положение – легнете по корем, ръцете да са прибрани към тялото, краката да са събрани.
На “раз – два” повдигнете краката и ръцете нагоре, така че да са на една линия – заемете така наречената поза стрела. Погледът е в пода. На “три – четири” – отпуснете.
Повторете упражнението 8-10 пъти.

Упражнение №6
Изходно положение – седнете на пода. Започнете да правите последователни наклони в ляво и дясно, като се стараете амплитудата им да е максимална.
Повторете 10 пъти.

Упражнение №7
Изходно положение – застанете изправени, ръцете да са зад гърба.
Допрете китките една в друга, опънете ръцете назад, бавно ги повдигнете и прожинирайте няколко пъти. След това върнете в изходно положение.
Повторете упражнението 8 пъти.

Здравият гръбначен стълб и правилната стойка на тялото в не малка част определят общото самочувствие на човека. Редовното изпълнение на горните упражненията и масажът са в състояние да подобрят за дълго време състоянието на стойката и да намалят проблемите с гръбначния стълб.