Традиционна коледна украса

Начало » За дома » Украса » Традиционна коледна украса

Пет популярни коледни украшения от цял свят, за които със сигурност би се намерило място във всеки дом.

Коледен венец

01venec
Той е може би е най-популярната коледна украса по целия свят. Формата му символизира колелото на живота – без начало и край.  Коледният венец се прави от сплетени клонки или снопчета слама и се украсява с малки играчки, топки, сушени или свежи цветя, канелени пръчици, панделки и гирлянди. Обикновено венецът се окачва на вратата или се слага на празничната трапеза с четири запалени свещи. Стилът му се определя от предпочитанията на украсяващия – може да е както строг (ако венецът е съставен само от елхови или борови клонки), така и необичайно ярък (достатъчно е само да се вплете в него една панделка и да се добавят няколко коледни играчки или позлатени шишарки).

Чорап за подаръци

02chorap
Изненадайте семейството си с нещо ново – купете за всеки от тях по един чорап за подаръци и преди празника окачете чорапите из целия ви дом. Поставете по един малък пакет със лакомства или коледен сувенир във всеки чорап и оставете всеки от вашите близки да си избере чорап.
Тази коледна украса можете да използвате и като средство за усмиряване на вашите деца: разкажете им легендата, как на Коледа добрият старец обикаля и оставя подаръците за децата в техните чорапи – на послушните деца той оставя лакомства, а на непослушните – въглен. Едва ли има дете, което да иска да получи въгленче за Коледа!

Потпури

03potpuri
В традиционните коледни потпури се използват “зимни” сгряващи подправки – канела, карамфил, джинджифил, индийско орехче, какао, цитрусови плодове (цели или сушени парченца). Всички тези “ароматни” съставки се смесват в стъклен съд и се поставят на масата за хранене, във всекидневната, кухнята или банята. За да запазите аромата на тази коледна украса по-дълго време, можете периодично да я поръсвате с подходящо ароматно масло (например, портокалово). Това трябва да се прави много внимателно, тъй като някои елементи на потпури може да потъмнеят от маслените капки (като мандарините, например). Също така е по-добре да държите запалените свещи по-далеч от потпури.

Свещи

04sveshti
Използвайте за свещник всичко, за което се сетите – чинийки, купички, чаши и т.н.- и поставете коледни свещи из целия си дом. В никакъв случай не пропускайте празничната трапеза и первазите на прозорците. Ако искате, може да си направите красиви и ароматни свещи и сами, като напълните с  разтопен на водна баня парафин кора от цял портокал или грейпфрут. Красива украса може да направите и с плаващи свещи, които да поставите в напълнена с вода прозрачна ниски купа или в чаши, на чието дъно сте пуснали цветни камъчета или мъниста.

Помандер

05pomander
Помадер се прави от портокали и цветчета карамфил. Него много лесно може да си направите и сами. Завържете на портокалите панделки от кадифе, сатен, коприна или органза. След това, по свободната повърхност, забучете карамфилчета. Не забравяйте да забърсвате изтичащия сок със салфетка, за да не се цапат панделките. Можете да подреждате цветчетата карамфил в прави линии по дължина на панделката, а може и да “рисувате” фигурки с тях. Готовият помандер може да закачите като украса на коледното дърво, да го използвате като част от коледни композиции за украса на празничната трапеза или като част от потпури.
Помандер може да се съхранява за дълго време. С течение на времето, портокалите изсъхват и ароматът им намалява. Изсушения помандер поставете в съд, който да се затваря плътно. Добавете към него “зимни” подправки и го оставете за няколко седмици, така че да поеме от аромата на подправките. След това го използвайте като част от ароматни композиция за банята или кухнята.