Титлата “мама”

Начало » От вас... » Титлата “мама”

Когато еуфорията от раждането и първата среща с твоето малко “аз” премине и се озовеш с твоето “всичко” на ръце вкъщи, тогава усещаш, че всякаш целият свят е на раменете ти. Имаш чувството, че дори предметите, освен всички хора около теб ти дават съвети какво трябва и какво не трябва да правиш. В тези моменти ти се иска да приглушиш целия свят,да се погрижиш за детето си и просто да се наспиш. Познато ти е, нали ? И онези моменти, в които гледаш с премрежен поглед през прозореца, как хората забързано отиват на работа или някъде другаде, а ти буквално се въртиш в един омагьосан кръг между хранене, къпане, преобличане на малкото ти съкровище. Мили дами, има истина в изказването, че майка лесно не се става и че да си майка е най- сложната “професия’. Факт е, че преди да станем родители и през ум не ни е минавало какво е коствало на нашите родители да ни отгледат и възпитат като личности. Може би за първи път в живота си осъзнаваме, колко много наистина са ни дали.

Горе главата, в крайна сметка всички знаем, че въпреки умората, прекрасните моменти вземат превес в хиляди пъти пред изтощението. Това е да си родител, първо да мислиш за детето си, после за себе и за всичко останало. Радваш се на всеки негов малък успех..Ами онази усмивка, първата усмивка, която видя на малкото личице, не се ли изпълни сърцето ти с неописуема радост? Ах, тази прекрасна беззъба усмивка! Едва ли има думи на света думи, с които може да се опише щастието от първото “мама”, първите колебливи стъпчици, разперените ръчички към теб.. Ами онези стърчащи две зъбчета… все неща, които докато не изжевееш няма как да разбереш. А времето лети ли лети и цял живот ще си споняме с умиление тези моменти. Едва ли след време ще си споняш колко си била уморена или колко е била развърляна къщата ти, ще помниш всички онези мигове на радост, пакости и много детски смях.

И не забравяй, че в очите на твоето дете, ти си човека, който знае и може всичко. Трябва да бъдем безкрайно търпеливи и да даваме на децата си цялата си любов и разбиране. Защото е факт, че когато майката е спокойна, разбираща и балансирана детето и отвръща със същото поведение.

Казват, че децата сами избират родителите си преди да се родят… Ами, ако това е вярно, замисли се защо твоето дете е избрало точно теб за негова майка.

Ние майките преживяваме много трансформации, заемаме различни роли във всекидневните предизвикателства, пред които ни изправя родителството, но сме благословени за това, че сме дарили живот и имаме честта да носим титлата “мама”.

Автор: Цвети Христова